Uskoro drugi BregFest

Više od 300 vina Bregovite Hrvatske u petak u Laubi

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Više od 300 vina Bregovite Hrvatske u petak u Laubi
17.10.2023.
u 15:51
Na BregFestu svoja će vina predstaviti čak 50 vrsnih vinara Bregovite Hrvatske. Oni kvalitetom svojih vina oduševljavaju kako zaljubljenike u dobru vinsku kapljicu, tako i iskusne enologe. Neki osvajaju i nagrade na najcjenjenijim ocjenjivanjima vina poput Decantera
Pogledaj originalni članak

Na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, predstavit će se više od 300 vina iz srca Hrvatske. Festival će se održati u kući za ljude i umjetnost Lauba u petak 20. listopada 2023. od 15 do 21 sat.

Bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a obuhvaća vinogorja Zagorja, Međimurja, Prigorja, Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine. Ovu regiju odlikuju velika raznolikost tala i sorti grožđa zahvaljujući čemu ima široku lepezu vina – od pjenušaca preko vina od sorti grožđa koje dijeli s ovim dijelom Europe, do vina od autohtonih sorti grožđa među kojima su kraljevina, portugizac, škrlet i pušipel. Klimatski i pedološki uvjeti središnje Hrvatske naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina te kompleksnih bijelih i crvenih vina.

Na BregFestu svoja će vina predstaviti čak 50 vinara Bregovite Hrvatske. Oni kvalitetom svojih vina oduševljavaju kako zaljubljenike u dobru vinsku kapljicu, tako i iskusne enologe. Neki osvajaju i nagrade na najcjenjenijim ocjenjivanjima vina poput Decantera.
Posjetitelji BregFesta moći će razgledati i izložbu Od bobice do kupice te se uključiti u atraktivne vinske radionice. Keramičarka Nela Marušić vodit će radionicu izrade keramičkih kupica za vino, sommelier Darko Lugarić govorit će o jantarnim vinima, a njegov kolega Mario Meštrović održat će izlaganje Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc.

Uz vina na festivalu će se predstaviti i tradicionalna jela Bregovite Hrvatske. Na taj će način posjetitelji uz vinarije upoznati i agroturističku ponudu Grada Zagreba te osam okolnih županija. Ulaz na festival je slobodan, a vina će se moći kušati po promotivnim cijenama. Bit će omogućena i prigodna prodaja vina.

BregFest organizira udruga Bregovita Hrvatska, regionalna organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Udruga je posvećena unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva te promidžbi vina istoimene regije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.