U subotu

Vode vas u šetnju kroz povijest i važnost Zagrebačkog Velesajma

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagrebački Velesajam: Na njegovu području bit će Manhattan
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagrebacki Velesajam prostor slavne povijesti, ali i vrlo neizvjesne budućnosti
05.05.2022.
u 10:00
Vodit će je urbana antropologinja Sonja Leboš, a početna točka je glavni, odnosno južni ulaz na Velesajam.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac 1955. je godine preselio Velesajam preko Save u Novi Zagreb, a od tada je to mjesto održavanja međunarodnih manifestacija. Njegovi su paviljoni ujedno izvrstan primjer moderne arhitekture, a o povijesti i važnosti kompleksa za metropolu podrobnije se može čuti u subotu od 17 do 19 sati u šetnji pod nazivom "Upoznajmo (bolje) Zagrebački velesajam!".

KULTNO MJESTO

Najveći simbol Zagreba propada još od sloma Jugoslavije, a bio je svjetski hit. Ova žena tvrdi da ga može spasiti

Zagrebački velesajam institucija je koja više od stoljeća predstavlja jedan od simbola hrvatskoga gospodarstva, a zlatne je dane proživljavao 1970-ih i 1980-ih godina s Jesenskim i Proljetnim velesajmom. Najprije Domovinski rat i nestanak jedinstvenog jugoslavenskog tržišta, a nakon toga i digitalizacija i promjena modela sajmova stavili su pred ZV izazove s kojima se i danas bori. Nedavno je na čelo Zagrebačkog velesajma postavljena ravnateljica Renata Suša, s velikim iskustvom na menadžerskim pozicijama u nekretninskom Colliersu ili javnom gigantu HŽ Infrastrukturi. Kakva joj je vizija poslovanja ZV-a za Poslovni dnevnik, govori Renata Suša, uoči dviju priredbi koje počinju danas - Biam & Zavarivanje.

Vodit će je urbana antropologinja Sonja Leboš, a početna točka je glavni, odnosno južni ulaz na Velesajam. Dio je to projekta Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, a ona osim šetnje ovoga i sljedećega mjeseca organizira i besplatne radionice čije će polazište biti tema Velesajma. Prva je na rasporedu od 23. do 26 svibnja, a na njoj će multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif polaznike u četiri bloka po dva sata podučavati osnovama videomappinga i videoperformansa (VJ-ing). Sljedeća se radionica održava od 8. do 11. lipnja, na temu slikanja zvukom, odnosno sound paintinga, a vodit će je skladatelj i glazbenik Mak Murtić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar VLbriše
VLbriše
14:11 05.05.2022.

Najveći simbol Zagreba propada još od sloma Jugoslavije, a bio je svjetski hit . Pazi ovo , 10 godina poslije 2.WW sagradili velesajam a bio je totalni mrak . Kaj se napravilo po svjetlu do sada ??? P