obljetnica okrugljaka

Za jedno stoljeće: Kuharica sa 100 recepata dugo čuvanima u škrinji

Foto: Robert Anić/PIXSELL
restoran Okrugljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
restoran Okrugljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
restoran Okrugljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
restoran Okrugljak
09.05.2014.
u 18:00
-Prikupljali smo ih godinama, a neke smo dobili i od starih Zagrepčanki, tražili smo što starije recepte iako u posljednje vrijeme naši kuhari vole spojiti tradicionalnu kuhinju s modernom kaže vlasnik restorana Božo Crnjac o izlasku kuharice sa 100 recepata, uz 100 godina Okrugljaka
Pogledaj originalni članak

Na mjestu gdje je nekad stajao vinograd koji je opskrbljivao restorane diljem grada i okolice prije stotinu godina otvoren je, kako sami sebe nazivaju, “najzagrebačkiji restoran”. Kako bi proslavio okruglu obljetnicu, Okrugljak je odlučio objaviti knjigu recepata, njih sto.

– Prikupljali smo ih godinama, a neke smo dobili i od starih Zagrepčanki koje su ih čuvale u škrinjama svojih baki – priča vlasnik Božo Crnjac, te dodaje da su tražili što starije recepte iako u posljednje vrijeme njihovi kuhari vole eksperimentirati i spojiti tradicionalnu kuhinju s modernom.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Nijedan sastojak na pisanim receptima nije izostavljen kako bi restoran zadržao tajnu izrade. Tako oni koji odluče nabaviti svoj primjerak u restoranu mogu uživati u originalnim štruklama od sira ili pečenoj šunkici u kruhu, bučnici, zapečenom grahu...

U sklopu svojeg imanja u Mlinovima u starinskoj kući postavljena je i izložba fotografija gostiju koji su u sto godina posjetili to mjesto te dio dugačkog popisa. Među fotografijama je i nekoliko crno-bijelih, dok je najstarija iz 1913. godine, vremena kada je Okrugljak osnovan.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Izgled se gotovo i nije mijenjao otad. Neke smo preinake napravili 1971., no ostali smo u starinskom štihu. Za goste Gostima pečemo i kruh od brašna koje meljemo u starom mlinu – opisuje način rada Crnjac, dok je urednica kuharice Danijela Gajski dodaje kako recepata ima mnogo više, no u knjigu su stavili one koji su ih najviše obilježili i postali dio njihova brenda.

>>Meni u kultnim zagrebačkim restoranima za 99 kn

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.