gastro edu centar izvrsnosti

Zagrebačka gradska uprava najavila pokretanje 5 milijuna eura vrijednog projekta na Dolcu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tržnica Dolac uoči blagdana
Foto: Lovro Domitrovic
Zagreb: Hladno jutro na tržnici Dolac
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Cijene u eurima na tržnici Dolac
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2022. godini
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tržnica Dolac uoči blagdana
20.02.2023.
u 10:51
Osim prodavanja i promoviranja proizvoda s oznakama kvalitete Eko proizvodi, Plavi ceker i EU oznake kvalitete, u Centru izvrsnosti održavale bi se i edukacije potrošača i proizvođača, degustacija proizvoda i razna događanja vezana uz lokalnu hranu.
Pogledaj originalni članak

Grad Zagreb namjerava za tržnici Dolac otvoriti "Gastro edu centar izvrsnosti" u sklopu kojeg bi se prodavali i promovirali proizvodi s oznakama kvalitete Eko proizvodi, Plavi ceker i EU oznake kvalitete. Bilo bi to i mjesto za turiste, a za projekt očekuje sufinanciranje EU-a.

Gradska uprava je na EU poziv Europska urbana inicijativa aplicirala za projekt "Gastro edu centar izvrsnosti" na Dolcu 9, površine oko 174 četvornih metara.

Traženi iznos projekta je oko 5.000.000 eura bespovratnih sredstava, a trajao bi tri i pol godine.

Rezultate očekuje do srpnja, a ako bude pozitivno ocijenjen, ući će u prvu fazu provedbe i pripreme koja bi trajala do siječnja 2024., doznaje Hina u Gradskoj upravi.

Osim prodavanja i promoviranja proizvoda s oznakama kvalitete Eko proizvodi, Plavi ceker i EU oznake kvalitete, u Centru izvrsnosti održavale bi se i edukacije potrošača i proizvođača, degustacija proizvoda i razna događanja vezana uz lokalnu hranu.

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2022. godini

Time bi se postojeća kulturna baština, koja se ne koristi, na zagrebačkoj najvećoj i najznačajnijoj tržnici, redizajnirala i stavila u inovativnu uporabu.

Ideja je da taj prostor postane turističko mjesto gdje bi se turisti educirali te isprobavali i kupovali najkvalitetnije proizvode iz cijele Hrvatske.

“Naša je vizija Zagreba kao središta educiranih i svjesnih potrošača s dostupnom visokokvalitetnom i provjerenom hranom”, izjavila je Hini zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

veliki projekt u najavi

Sarajevska će biti novi ulaz u Zagreb s juga: Gradi se tramvajska pruga, nadvožnjak...

Rekonstruirana Sarajevska prema projektu trebala bi imati po tri cestovna traka u svakom smjeru s dvokolosječnom tramvajskom prugom na zelenom pojasu koji odvaja cestovne pravce te bi trebala ponajviše rasteretiti čvor Buzin, ulicu SR Njemačke, Aveniju Većeslava Holjevca i Most Slobode te otvoriti novi ulaz u grad preko Mosta mladosti. Uz to i u suprotnom smjeru ubrzat će se put od Lekenika i Siska do kojeg se gradi autocesta A11.

Ističe kako postoji nepovjerenje potrošača u izvornost i kvalitetu hrane te pojašnjava kako će Centar omogućiti provjeru sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca uz dostupnost svih informacija o proizvođaču.

“Tako će se, primjerice, moći provjeriti je li deklarirana maslina s Korčule zaista s tog otoka. Time će se unaprijediti zaštita potrošača i ojačati povjerenje u domaću proizvodnju”, istaknula je.

Na temelju znanstvenih istraživanja i analitičkih postupaka koji se provode radi utvrđivanja podrijetla određenog proizvoda prema prioritetima koje je utvrdila Europska komisija, cilj je provjeriti podrijetlo proizvedene hrane.

Nositelj projekta je Grad Zagreb, a projektni partneri su Zagrebački holding - podružnica Tržnice Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Agronomski fakultet, Vesela motika d.o.o. te tri strana partnera koji će se odabrati bude li odobreno EU financiranje projekta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.