JAVNI PRIJEVOZ

ZET nemoćan po snijegu i kiši

11.02.2003.
u 00:00
Ove bi godine ZET-ov vozni park ponoviti 14 soloautobusa
Pogledaj originalni članak

Prometni kaos za snježnih mećava i ledenih kiša najviše osjete stanovnici brdskih naselja čije autobusne linije, ako ih imaju, po nekoliko sati ne voze. Nedavno smo spominjali "lukšićke Robinzone", ali su se u istoj situaciji ove i prošlih godina našli i Mikulići, Bijenik, Perjavica. U Velikoj Gorici odcijepljeni su bili Pokupsko, Hotnja, Kozjači, Lijevi Štefanki i Vukomerić, a tamošnji ZET-ovi autobusi marke TAM loše su kvalitete i stari su od 10 do 12 godina - rekao nam je Ante Ivanda, dežurni prometnik. Po brdima trenutačno "operira" 171 soloautobus, a u ovoj godini ZET-ov bi vozni park trebala obnoviti 14 soloautobusa.

- Vozači procjenjuju je li cesta skliska ili nije i ovisno o tome voze. Svi su autobusi opremljeni gumama M+S, a lance je nemoguće stavljati na gradske autobuse jer bi uništili njihovu karoseriju na čistim cestama. U posljednje vrijeme snijeg nije padao od jutra pa smo nastojali na vrijeme poslati autobuse što su bolje opremljeni - rekao nam je Branko Mikinac, pomoćnik direktora za promet.

U PU zagrebačkoj pak smatraju da bi se Hrvatska trebala ugledati na susjednu Sloveniju i uvesti obvezne zimske uvjete vožnje, i to od početka do kraja zime. Naše je pravilo da se lanci stavljaju ako je pet centimetara snijega, ali tko će dokazati kad se i podnese prijava da je toliko snijega zaista bilo?

- Zastoji su na žalost neizbježni i u tramvajskom prometu. Tramvaji češke proizvodnje - poput dvojke, petice, četrnaestice i sedmice - stanu kad ispod prodire vlaga jer nemaju dobru izolaciju, ali ih zato nadomještamo koliko možemo - navodi Mikinac.

Objašnjenja, iako razumna, građanima malo znače. Od prijevoza koji plaćaju iz svojih džepova - očekuju više.

- Kasnio sam na posao kad su bile mećave jer autobus ne vozi dok cesta nije "crna". Često mi ne preostaje drugo, već da se uputim pješke. Mislim da to nema toliko veze sa Zimskom službom jer je ove godine dobro čistila ulice. Vozači se ne usude voziti uz brijeg jer misle da je sklisko, ali i zato jer naši autobusi nisu previše sigurni u zimskim uvjetima - žalio se Slavko Mitak, stanovnik Lukšića.

S njim se složila i umirovljenica Marija koju smo sreli na cesti Sveti Duh. Rekla nam je da radije pješači nego što se vozi autobusom za Mikuliće jer se u njemu svaka rupa na lošim gradskim prometnicama itekako osjeti. Stanovnici spomenutih naselja često su svjedoci izlijetanja autobusa sa ceste, kad i nema snijega. U ZET-u pak tvrde da na brdovite linije šalju najbolje vozače te da protiv poledice nema lijeka.

Lani je kažnjen 3871 vozač zbog vožnje u uvjetima koji nisu propisani zakonom, a u 2001. godini - 4625 vozača. Novčana kazna vozaču koji nema zimske gume je 100 kuna, dok se za isti prekršaj pravnoj osobi podnosi kaznena prijava, a kazna je od 3000 do 12.000 kuna. Odgovorna osoba plaća do 5000 kuna. (Ma. P.)

Pogledajte na vecernji.hr