Opremite svog školarca

Hrvatska i talijanska bilježnica, s istim brojem stranica, jednake kvalitete. Jedna stoji dvostruko više od druge

Foto: Sandra Mikulčić
1/8
02.09.2024.
u 08:00

Od testiranih, najjeftinija bilježnica plaćena je 0.59 eura. Odlična je! Ima 80 stranica, papir koji nije proziran, QR kod za prebacivanje sadržaja u aplikaciju na mobitelu. Nedostatak su joj nešto mekše korice, ali i s njima se kupnja isplati

Školska torba, knjige (ako se ne ubrajate u one čijoj djeci školske udžbenike financira grad), bilježnice, pribor za pisanje i crtanje… Potrebe su sada velike, no kako god bilo – dijete valja opremiti za novu školsku godinu. U nedostatku vremena najlakše bi bilo sve naručiti u internetskoj trgovini ili odabrati odlaskom u samo jednu fizičku trgovinu ili knjižaru, no uštedjeti se ipak može samo izdvojite li dovoljno vremena i volje za obilazak više mjesta. A i tada je pitanje hoćete li zapravo uštedjeti, ovisno o kvaliteti artikala koje kupite. No često se razočaramo i sa skupljom opcijom. Kupili smo stoga šest bilježnica različitih cijena, sve u A4 formatu prikladnom za srednju školu te za više razrede osnovne škole. Cilj nam je bio utvrditi isplati li se uložiti više, kupiti skuplje bilježnice, i može li ona najjeftinija uopće zadovoljiti potrebe, ali i želje današnjih školaraca. Najjeftinija bilježnica plaćena je 0.59 eura. Dugo smo prebirali po toj hrpi u trgovini, nijedna nas slikom s korica nije oborila s nogu pa smo pretpostavili da bi zahtjevni tinejdžeri na sve njih samo odmahnuli rukom. Na kraju smo odabrali onu na čijim su se koricama zelenila Plitvička jezera. Preostalih pet cjenovnih kategorija – a bilježnice su redom plaćene 0.59, 0.79, 1.09, 1.39, 2.89 i 3.30 eura, s tim da je ova po 2.89 eura bila na sniženju (puna joj je cijena bila čak 3.69 eura) – nudilo je atraktivnije korice. Je li to bitno? Školarcima je bitno, to svakako, ali kasnije se pokazalo da se ono što je nama atraktivno nužno ne sviđa i klincima…

Foto: Sandra Mikulčić

No, krenimo najprije od čiste matematike. Najjeftiniju bilježnicu "Plitvice" u Hrvatskoj proizvodi Lipa Mill. Ima 40 listova, 80 stranica. Papir je 70-gramski te je za jedan arak naša vaga pokazala težinu od osam grama. Na opip, odličan je to papir, čvrst i neproziran. Napisani tekst s druge se strane tek lagano nazire. Korice su mekane, uz drugu najjeftiniju – također Lipa Mill bilježnicu – najmekše od odabranih za ovo testiranje, ali nije to ništa alarmantno. Iz dosadašnjeg iskustva ove će mekane korice u pretrpanoj školskoj torbi ubrzo dobiti presavijene rubove, ali to je slučaj i s malo debljim koricama. Na savijanje rubova imune su tek bilježnice sa stvarno čvrstim koricama. Bilježnica "Plitvice" donosi upotrebljivih 40 listova. Prostor za ispisivanje imena učenika i aktualnog predmeta s unutrašnje je strane korica, gdje nalazimo i QR kod, uz oznaku da je riječ o SmartLines bilježnici. Njegovim skeniranjem u aplikaciju za mobilni telefon može se pohraniti sve napisano u bilježnicu. Također, pohraniti se može i raspored sati te planer, a bilješke se mogu podijeliti s drugima (primjerice, s prijateljem koji je izostao s nastave). Zgodno! Aplikaciju smo isprobali i funkcionira besprijekorno, samo treba paziti da se tekst na stranice piše unutar oznaka na rubovima. Tu mogućnost nema druga Lipa Mill bilježnica, ona koja uz cijenu od 0.79 eura na jednako mekanim koricama ima fotografiju sportskog automobila. Papir na opip nije jednako dobar, tanji je, i piše da je 56-gramski, arak teži samo pet grama. U bilježnici su 52 lista, 104 stranice, a napisani se tekst sa stražnje strane više nazire, što bi školarcu moglo otežati čitanje jednom kad tekst bude ispisan s obje strane lista. To je, smatramo, veći problem od mekanih korica.

Foto: Sandra Mikulčić

Financijski treća po redu bilježnica ona je koju smo platili 1.09 eura, s "art" motivom. Također je hrvatske proizvodnje, proizvođač je Educa. Ima 52 lista, 104 stranice, 55-gramski papir i šest grama težinu jednog arka. Korice su obične kartonske, ali dovoljno čvrste i dopadljive. Iako je otprilike jednake gramaže kao Lipa Millov papir, ovaj je na opip drukčiji, manje sklizak, ali i napisani tekst manje se vidi s druge strane. Iduća je Connectova, također hrvatska bilježnika s motociklom na koricama. Cijena joj je 1.39 eura, za 40 listova/80 stranica i s koricama u finijoj izvedbi, u mat i sjajnoj kombinaciji. Papir je 80-gramski, arak teži 9 grama. Papir je pod prstima konkretan, napisani tekst s druge se strane ne nazire. Valja reći i da je na deklaraciji ispravno napisano da ima 40 listova – dodatna dva lista za ispisivanje podataka o učeniku i onih o samom proizvodu nisu uračunati. To, pak, nije slučaj s talijanskom "Tigar" bilježnicom po cijeni od 2.89 eura na sniženju (puna cijena: 3.69 eura). Navedeno je da ima 42 lista, 84 stranice, no upotrebljivih je zapravo 40 listova. Nije korektno pod raspoloživim stranicama navoditi i one koje su cijele ispunjene otisnutim logotipom proizvođača. Bilježnica je kvalitetna: korice su čvrste, najčvršće od isprobanih, papir solidan 80-gramski (jedan arak teži 9 g). Od također 80-gramskog papira bilježnice ''‘Motocikl'' na opip je za nijansu čvršći, manje sklizak. Napisani tekst s druge se strane ne nazire.

Foto: Sandra Mikulčić

Slovenski Eurocom tržištu je po cijeni od 3.30 eura ponudio bilježnicu sa slikom simpatične koale. Deklarirane su 54 stranice, zapravo ih je 52 za pisanje gradiva, plus dvije s prostorom za podatke o učeniku i raspored sati. Papir je 80-gramski, arak teži 9 grama, a napisani tekst s druge se strane ne nazire. Korice su čvrste gotovo kao kod bilježnice "Tigar". Zašto se zamaramo težinom? Bilježnica po bilježnica i školarcima je torba još teža nego inače… Valja naći pravi omjer između debljine papira, čvrstoće korica i same težine bilježnice. Od ovih šest bilježnica najlakša je bilježnica "Plitvice" (195 grama s 80 upotrebljivih stranica), a najteža je "Koala" (292 g; 104 upotrebljive stranice). "Tigar" i "Motocikl" težinski su u zlatnoj sredini (237, odnosno 235 g), svaka ima po 80 upotrebljivih stranica, obje s kartonskim koricama i podjednako dobrim 80-gramskim papirom. No Connectov "Motocikl" više je nego upola jeftiniji pa njemu dajemo prednost u uvjetno rečeno skupljem razredu. Među najpovoljnijim bilježnicama osvojile su nas pametne "Plitvice" Lipa Milla. Ove najskuplje? Na prvi pogled privuku izgledom i debljinom, no kvalitetom papira i korica nisu bitno bolje od ovih srednje cijene. Isplate se jedino ako zaista imaju više stranica (kao što je slučaj s "Koalom"), no to pročitajte na deklaraciji jer bi samo pogled na debljinu bilježnice lako mogao zavarati. Od najpovoljnijih bilježnica, pokazao je naš test, ne treba bježati ako im je papir 70-gramski, kao kod najjeftinije Lipa Millove. Vratimo se na izbirljivu tinejdžericu, koju smo zadužili da bilježnice vizualno ocijeni, da ih poreda počevši s onom njoj najatraktivnijom. Poredak je ovakav: "Automobil" (0,79 eura), "Motocikl" (1.39 eura), "Tigar" (2.89 eura), "Plitvice" (0.59 eura), "Koala" (3.30 eura), "Art" (1.09 eura). To također pokazuje da cijena ne može biti jedina nit vodilja.

* Stavovi izneseni u ovom tekstu neovisna su mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Komentara 2

PV
prcko.vita
09:47 02.09.2024.

Dobro u Italiju je duplo jeftinije, ali napišite onda i to da jadni Talijanski narod ima duplo manje plaće i mirovine od nadmoćnih Hrvata. Ured za migracije ne stigne da obradi koliko zahtjeva dolazi od tih jadnih siromašnih zapadnih susjeda, da im se odobri da žive u Hrvatsku, da i oni osjete što znači kada radiš mjesec dana za cca 800 eura, da vide tu radost kada dođe mirovina od 300 eura, a e. Dali bi nam pola Rima samo da im malo posudimo naše stručnjake i ministre i naravno Zokija i Plenkija, ali ne, nedamo ih nikome, takve dobre stručnjake je teško naći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije