Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bugatti, a nije auto

Jedan malo drukčiji Tourbillon: Posebnost sata razvijenog po uzoru na remek-djelo Mate Rimca

Foto: Jacob & Co
1/4
30.06.2024.
u 08:00

Najočitija posebnost sata od 318.000 eura minijaturni je motor izrađen od safira i titana. I taj mali motor zaista i radi. Švicarski urar proizvest će samo 150 primjeraka sata inspiriranog Bugattijem razvijenim u Hrvatskoj

Bugatti u garaži, Bugatti na ruci? Da, naravno. Ako nekome nije problem za automobil dati nekoliko milijuna eura, zašto bi oklijevao za sat u istom tonu izdvojiti ‘samo’ 318.000 eura. Imali smo ga priliku vidjeti, pa čak i isprobati, na premijernom predstavljanju automobila Bugatti Tourbillon, kojem je i posvećen. Brzo smo tražili da nam ga skinu s ruke, koliko god da je zanimljiv... Iz urarske tvrtke koja ga proizvodi, Jacob & Co, pojasnili su nam da će proizvesti samo 150 primjeraka ovog sata, najnaprednijeg modela kojeg su dosad izradili, te da, ovisno o materijalima koje kupac želi, cijena može biti i veća. Glavna i najočitija posebnost ovoga sata jest minijaturni motor koji – radi. Ne čitavo vrijeme, ali kad ga se pokrene pritiskom na tipku, mali motor radi u sekvencama od po 20 sekundi. Zanimljivo, posebno i – mali motor u akciji automatski izvlači osmijeh na lice.

Foto: Jacob & Co

Švicarski urari sat su razvijali 18 mjeseci. Dizajn su usklađivali s dizajnom automobila, što znači da su imali pristup Bugattijevu Tourbillonu još puno prije njegova predstavljanja.  Iz tvrtke Jacob & Co navode da je deset dizajnerskih elemenata preuzeto izravno od automobila. Oblik kućišta imitira ‘nos’ automobila, gdje je maska između dva bočna otvora za zrak. Na bokovima kućišta sata dva su otvora od safirnog stakla, zatamnjena kao na automobilu, a i oblikom podsjećaju na automobilska stakla. Brojčanici na satu također su inspirirani brojčanicima Bugattijeva automobila. Sat je sastavljen iz 557 dijelova, a valja naglasiti "leteći tourbillon" s dvostrukim tempom od 30 sekundi. Kućište sata izvedeno je od crnog titana. Spomenuti minijaturni blok motora, pak, izrađen je od safira, a njegovih 16 klipova je također od titana. Sve kako i priliči satu koji prati Bugattijev najnoviji hiperautomobil, razvijen u Hrvatskoj, pod paskom Mate Rimca.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
marcellus
11:22 30.06.2024.

Zapravo grozomoran kič. Auto je over the top ali uspijeva ostati u granicama dobrog ukusa, bar izgledom ako ne cijenom, ali ovo izgleda kao dječja igračka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije