Kontrola brzine

Nema opuštanja ni na odmoru: Nove kamere i na dalmatinskim otocima. Evo lokacija

Nove kamere i nova kućišta za njih razasute su diljem Hrvatske
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/5
24.07.2024.
u 09:43

U posljednja dva mjeseca kućišta fiksnih kamera za nadzor brzine niknula su na čak 37 novih lokacija. Sad ih ima i na Braču, Hvaru i Visu. Splitsko-dalmatinska županija i dalje je rekorder po broju kamera

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske. Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija. Neke od tih lokacija su i na dalmatinskim otocima, gdje ranije nismo uočili fiksne kamere za kontrolu brzine. Konkretno, kamere se useljavaju na Brač, Hvar i Vis. Na Braču valja pripaziti na dvije lokacije: u mjestu Nerežišće (na cesti D113) te u mjestu Selca (Tolstojeva ulica kod kućnog broja 12, također D113).

Na otoku Hvaru riječ je o cesti D116, u Starom Gradu, dok je na otoku Visu kamerom sada pokrivena županijska cesta 6212 (koordinate 43.059 i 16.181). S ove četiri nove otočke kamere, te još deset najnovijih na području Splitsko-dalmatinske županije, ova je županija i dalje rekorder po broju kućišta za kamere za nadzor brzine. Sad ih ima ukupno 78, o čemu moraju voditi računa i vozači koji ljetuju u Dalmaciji. U Hrvatskoj je sada više od 500 kućišta unutar kojih prometni policajci razmještaju uređaje za nadzor brzine. I ne treba paziti samo na brzinu, iako je ona primarna. Nove kamere bilježe i ostale prekršaje, poput nekorištenja sigurnosnog pojasa ili korištenja mobitela tijekom vožnje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su kako su u ovoj etapi popunjavanja mreže kamera postavili prvenstveno kućišta pogodna za uređaje GATSO T-serije RT4 i POLCAM SmartEye ST1. Pisali smo već u više navrata, kućišta za kamere postavljaju se po svim županijama, odnosno po svim policijskim upravama, a same kamere razmještat će se po tim kućištima tako da vozači zapravo neće znati je li u kućištu pred njima kamera ili u tom trenutku ipak nije. Tijekom proljeća – po uzoru na druge europske države, a u skladu s preventivnim djelovanjem na vozače – počelo je i postavljanje prometnih znakova kojima se vozače upozorava da ulaze u zonu pokrivenu uređajem za mjerenje brzine vožnje. Dosad se zagrebačko područje prilično popunilo kućištima za kamere, a sada se broj lokacija za kamere povećao i drugdje. I, valja znati, ova etapa postavljanja kamera za nadzor brzine nije zadnja. Mreža kućišta širit će se i dalje, pa tako ni Autonetov popis koji donosimo u nastavku – a na kojem su samo ove lokacije iz posljednja dva mjeseca – nije konačan. I oni sami naišli su na novu kameru koja u tom trenutku nije bila na MUP-ovu najsvježijem popisu - na državnoj cesti D1, u mjestu Jošani, u smjeru Zagreba, nekoliko stotina metara nakon Srpske pravoslavne crkve Sv. Save.

FOTO Ovo je Putinov ultraluksuzni automobil: Otporan na metke i bombe, ima sustav za noćno gledanje...

Nove kamere i nova kućišta za njih razasute su diljem Hrvatske
1/14

Brodsko-posavska županija

DRAGOVCI (Nova Gradiška), ulica Dragovci kod kbr.52.

DONJI ANDRIJEVCI, Zagrebačka ulica kod kbr.30.

OKUČANI, Ulica kardinala bl. Alojzija Stepinca kod kbr.47; D5.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Osječko-baranjska županija

SARVAŠ (Osijek), Osječka Nova ulica kod kbr.31; D213

HARKANOVCI (Valpovo), ulica Matije Gupca kod kbr.56; D517

SAMATOVCI (Općina Bizovac), ulica Osječka kod kbr.35; D2

NAŠICE, ulica Josipa Jurja Strossmayera kod kbr.153; D2

BILJE, ulica Kralja Zvonimira kod kbr.98.

OSIJEK, Južna obilaznica (11. dionica, 12km+130m) kod čvora Trpimirova; D2

OSIJEK, Južna obilaznica (11. dionica, 8km+70m) kod BP „Lukoil“; D2

STRIZIVOJNA, ulica Braće Radić kod kbr.530

Požeško-slavonska županija

VELIKA (Općina Velika), ulica Dr. Franje Tuđmana kod kbr. 2D; ŽC4253

VILIĆ SELO (Općina Brestovac), ulica kroz mjesto Vilić Selo kod kbr. 34, D38

Splitsko-dalmatinska županija

VRGORAC, Šetalište Mate Raosa kod kbr.7; D62

KAŠTEL ŠTAFILIĆ, Cesta dr. Franje Tuđmana kod kbr.1232; D409

KARAKAŠICA (Sinj), Karakašica kod kbr.96B; D1

VIS (otok Vis), ŽC 6212 (koordinate 43.059 i 16.181

STARI GRAD (otok Hvar), D116 (dionica 2 + 400m).

SELCA (otok Brač), Tolstojeva ulica kod kbr.13; D113

NEREŽIŠĆE (otok Brač), na kolniku D113 (dionica 1 + 200 metara). D113

MUTOGRAS (Općina Podstrana), Cesta Mutogras kod kbr.37; D8

MARUŠIĆI (Omiš), na kolniku D8 kod raskrižja s ulicom dr. F.Tuđmana; D8.

TROGIR, Trogirska obilaznica (17. dionica, 1km + 800m); D8

BRELA, Breljanska ulica kod kbr.45; D8

MUĆ, ulica Vlaka kod kbr.65; D56

PRUGOVO (Općina Klis), ulica Ivana Pavla II. kod kbr.62; D56

KAŠTEL SUĆURAC (Grad Kaštela), cesta F. Tuđmana kod kbr.4

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Virovitičko-podravska županija

BAČEVAC (Općina Gradina), ulica kroz mjesto Bačevac kod kbr.22; ŽC4030

PEPELANA (Općina Suhopolje), ulica kroz mjesto Pepelana kod kbr.92; D80

CRNAC (Općina Crnac), ulica Kolodvorska kod kbr. 25; ŽC4030

VIROVITICA, ulica Matije Gupca kod kbr. 139

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:10 24.07.2024.

Nije mi jasno zašto u članku piše da vozači moraju voditi računa o kučistima kamera. Vozači bi trebali voditi računa o dozvoljenoj brzini, pa bi kučišta bila nepotrebna. Ima i takozvanih crveno svjetlo kamera. Malo su skuplje i osoblje moraa biti obučeno. Ustvari samo mali dodatak kameri.

CO
CommonSense
10:46 24.07.2024.

Divljanje po cesti je jedno ali ako fali koja kamera to su one za prolazak na crveno. Prije 20 godina tu i tam se znalo vidjeti, danas svaki dan vidiš genijalce. Sada, netko će komentirati "budale" ali kad ti naa milimetar prođe takva budala dok ti ulaziš u križanje a klinci ti u autu, onda to prestaje biti tamo neka budala. Pitanje je trenutka kada se desi ozbiljno sranje a onda će policija reći kako će krenuti s uvođenjem nečega. U Zagrebu inaće imamo akcijsku policiju. Kao trgovački lanci imaju vikend akcije. Još uvijek ne znam kaj rade ostala 4 dana u tjednu, a niti kod akcija nisu baš uspješni. Ako u dva dana kontroliraju 70 vozila na grad koji ima +300.000 vozila onda je ovo statistička pogreška. Samo jednu večer na Maksimiskoj možeš naći 70 genijalaca u BMW ili Audi koji voze kaj da su ih ukrali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije