Predstavljen posve električni Volvo C30 projekt

volvo, bev
PR
21.09.2009.
u 16:15

Volvo planira na tržište uvesti plug-in hibridni model 2012. godine, a otpočeo je i proces evaluacije održive proizvodnje posve električnog modela poznatog pod nazivom BEV.

Električni C30 izgleda kao postojeći Volvo C30 te donosi istu razinu sigurnosti, udobnosti i prostornosti kao standardni model. Razlika je samo u tome što ga u potpunosti pogoni elektricitet, bez imalo ispušnih emisija, a doseg vožnje na baterijama iznosi do 150 kilometara.

Volvo planira na tržište uvesti plug-in hibridni model 2012. godine, a otpočeo je i proces evaluacije održive proizvodnje posve električnog modela poznatog pod nazivom BEV (Battery Electric Vehicle).
Tijekom 2009. stanoviti broj prototipskih verzija C30 BEV modela proizveden je i testiran unutar Volvo kuće.



- Volvo C30 prvi je model kojeg ćemo namijeniti za posve električni pogon. Izvanredne značajke ovog automobila kod gradske vožnje te njegova relativno mala težina čine ga prikladnim za električni pogon, budući da se od električnih automobila očekuje da primarno budu korišteni za gradsku vožnju i svakodnevno prometanje - ističe Lennart Stegland, direktor Volvo odjela za specijalna vozila.



Volvo C30 BEV pokreću litijske baterije koje se pune preko obične električne utičnice kakve nalazimo u svakoj kući. Punjenje posve ispražnjene baterije preko običnog kućnog izvora elektriciteta (230V, 16A) traje oko osam sati. Ukoliko automobil punimo obnovljivim elektricitetom to znači da su emisije – sve od proizvodnog procesa automobila do njegove upotrebe na cesti – u principu smanjene na nulu.

C30 BEV ograničen je na maksimalnu brzinu od 130 km/h, što je više nego dovoljno za većinu vozača. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat postiže se za manje od 11 sekundi, a automobil ima doseg od 150 kilometara bez dodatnog punjenja. Ovaj je raspon duži od kilometraže koju postigne više od 90 posto svih vozača u Europi u jednom danu vožnje.

- Kupac mora imati osjećaj da je ovaj tip automobila dovoljno atraktivan za vožnju i posjedovanje. Da bi ovo postigli, mislimo da električni automobili moraju biti udobni i sigurni te moraju nuditi istu razinu performansi kao automobili s drugim pogonskim sustavima. Ono što ćemo naučiti od C30 BEV projekta pomoći će nam da dosegnemo ove kriterije i pokažemo odlučnost Volva u polju planirane elektrifikacije - ističe Paul Gustavsson, direktor za Volvo strategiju elektrifikacije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:32 01.10.2009.

Daš kojih 300.000 kuna, napuniš strujom i kreneš na more. I nakon 150 km staneš negdje usred Like, na Krbavskom polju i pitaš seljaka hoće li ti dati, ako ima struje, da malo pripuniš baterije. Kako dugo? Ma samo 8 sati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije