Eu parlament

Računalnim kriminalcima i do pet godina zatvora!

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Marko Prpić/Vecernji list
04.07.2013.
u 16:02

U slučaju napada, zemlje članice EU morat će odgovoriti na hitne zahtjeve u roku od osam sati.

Pooštrene su kazne za računalne kriminalce, izglasano je u četvrtak u Europskom Parlamentu.

- Nova pravila već neformalno dogovorena s državama članicama imaju za cilj spriječiti računalne napade, te ojačati policijsku i pravosudnu suradnju. U slučaju napada, zemlje članice EU morat će odgovoriti na hitne zahtjeve u roku od osam sati. Nacrt zakona zahtijeva od zemalja članica uspostavu maksimalne kazne, koja neće biti manja od dvije godine.

Kazna za one koji namjerno zaraze tuđe kompjutore zloćudnim softverima bit će najmanje tri godine. Napadi na \"kritične infrastrukture\", kao što su elektrane, prometne mreže i vladine mreže mogu dovesti do pet godina zatvorske kazne. Isto vrijedi ako je napad počinila zločinačka organizacija ili ako to uzrokuje ozbiljnu štetu.

Očekuje se da će Vijeće usvojiti tekst u kratkom roku. Jednom kada je tekst odobren, zemlje članice imat će dvije godine da ga prenesu u nacionalni zakon- izvijestili su iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH.  

>> Pazite na elektroničku poštu, evo kako vas mogu opljačkati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije