Pazi, novi presretač

Uoči blagdana PUZ pokazao opremu kojom lovi prekršitelje na cestama

policija
Željko Hladika/VLM
04.12.2009.
u 11:24

U gradu i županiji ove je godine manje nesreća, više ozlijeđenih i čak četvrtina manje poginulih.

Ako se iza vašeg automobila pojavi crni BMW 330d s plavim svjetlom na "nosu", a vi ste baš malo jače stisnuli papučicu gasa – nagrabusili ste. Radi se o jednom od četiri automobila presretača koji kontroliraju brzinu na cestama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Rijetko ispod 160 km/h
– Svakoga dana uhvatimo barem deset prekršitelja. Prioritet je brzina, ali kažnjavamo i one koje primijetimo da koriste mobitel, nisu vezali pojas ili su alkoholizirani. Noću je najviše prebrzih vozača, ali rijetki su petci kad zaustavljamo one koji voze ispod 160 km/h – rekao je Alen Gabrica koji je dio posebnog tima prometne policije PU zagrebačke.

Presretači najčešće patroliraju na autocestama oko grada koje spadaju pod Zagreb i županiju, ali i na Slavonskoj i Zagrebačkoj aveniji gdje noću ima dosta “Shumachera”.

Kako bi upozorili na povećan promet i veći rizik od prometnih nesreća idućih blagdana, PUZ je jučer pokazao kakvom sve opremom raspolažu.

Tri vrste radara, oprema za kontrolu alkoholiziranosti i droge te presretači njihovo su moćno oruđe.

– Najnoviji laserski radar registrira brzinu automobila već na kilometar udaljenosti, ali tek na 200 metara kamera čisto snimi registraciju automobila – kaže policajac Ivica Huzjak.

1500 vozača uhićeno

A ono što raduje su policijske statistike za ovu godinu. U Zagrebu i županiji je do 1. prosinca bilo 7 posto manje nesreća (13.781) u odnosu na isto vrijeme lani, a broj poginulih se smanjio za četvrtinu (83 osobe). Ozlijeđenih u prometnim nerećama je, pak, više za 6 posto (4538 osoba)

– Bolja statistika je rezultat naših preventivnih i represivnih akcija. Do 1.12. smo uhitili 1500 vozača zbog prometnih prekršaja. Trećina ih je završila u zatvoru na 10 do 15 dana – kaže Viktor Forjan iz PUZ-a.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
13:02 04.12.2009.

Što ili tko je uopće PUZ? Policijska uprava... Zadarska? Zabočka? Zlatar-Bistrička? Zagrebačka? Je li PUZ pokazao ili pokazala? Kakva je to životinja \"bembura\" i zašto ima plava svjela na nosu? Što su petki i zašto su rijetki?Tko je, Shumacher, je li laserski radar laser ili radar? I što autor članka ima od škole?

LU
lucijamajic
11:45 04.12.2009.

hoćete li uhvatiti djecu tajkunčića? Obični smrtnici nemaju ni za benzin.......

PK
ptica.kos
16:24 05.12.2009.

i mene zanima zašto su petci rijetki. Ja bih da je svaki treći dan petak, a ono, jednom tjedno. šmrc. Potpuno se slažem s Vlatkom Kokos i njenim pitanjem: Kad će taj petak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije