KORISNO I JEDNOSTAVNO

Uskoro kreće naplata plastičnih vrećica za voće i povrće: Evo čime ih možete zamijeniti i sačuvati novce

Zagreb: Reportaža s Dolca
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
17.09.2024.
u 16:15

Sastavili smo listu opcija koje pomažu tijekom svakodnevne nabavke namirnica

Vrećica raznovrsnog voća ili povrća iz trgovine pršti od zdravlja, ali plastika u koju je umotana čini ogromnu štetu za zdravlje našeg planeta. Opcije za nabavku bez ambalaže nerijetko su ograničene, posebice u maloprodaji stoga je preporuka češće odlaziti na tržnicu gdje namirnice možete uzimati u rinfuzi. Nakupljanje bespotrebnih plastičnih vrećica zna biti poprilična gnjavaža i teret za kućanstvo, a kako bi se zdrava navika za tijelo pretvorila u održivu praksu za okoliš, sastavili smo listu opcija koje mogu zamijeniti suvišnu plastiku tijekom svakodnevne nabavke namirnica. 

A od 1. siječnja 2025. postoji i razlog više zašto biste trebali izbjegavati plastiku u trgovinama jer uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica za voće i povrće, najavila je to jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša. Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu. Neće biti dopušteno vrećice prodavati na blagajnama. Nije određena fiksna cijena već će trgovci sami odlučivati koliko će ih naplaćivati.

Nezaobilazna kutija sladoleda

Nakon slatkog osvježenja posudu omiljenog ljetnog deserta nikako nemojte bacati jer čim prestane služiti svojoj primarnoj funkciji ona postaje višenamjensko sredstvo za pohranu namirnica. Nema boljeg kada se iza natpisa vanilija ili čokolada zapravo kriju punjene paprike pa tako nemojte posustati od zamrzivanja obroka kako se višak hrane ne bi bacio, a kutiju sladoleda smatrajre i idealnim partnerom za kupovinu, posebice na tržnici gdje gotovo svaku namirnicu možete pokupiti u ambalaži koju sami donesete. Od zelene salate, kupusa, špinata ili blitve pa sve do riže, sjemenki ili tjestenine...

VEZANI ČLANCI: 

Nema situacije iz koje vas ova višenamjenska kutija ne može izvući ako se borite s viškom plastične ambalaže tijekom nabavke namirnica. Ako želite otići korak dalje, onda se ovim rješenjem poslužite i prilikom idućeg posjeta pekarnici pa burek ili krafnu pokupite u održivoj ambalaži. 

Dvostruka održivost u platnenoj vrećici 

Stara potkošulja, poplun ili neki drugi komad tkanine koji više ne služi svojoj primarnoj svrsi nemojte odmah odbaciti jer mu uz samo malo truda možete podariti novi život i tako primjenjivati održivost na dvije fronte. Osim što nećete stvarati dodatni tekstilni otpad, male preinake kod šilice mogu vam osigurati održivu, platnenu vrećicu za namirnice, idealnu za voće i povrće, a bonus je i što s njih jednostavnije možete ukloniti etikete s barkodom. Otporne i perive, idealne su za svakodnevnu i dugotrajnu uporabu. 

Staklenke kao spas

Dolaze u raznim oblicima i veličinama pa su stoga idealan izbor za održivi šoping. Zimnica i med samo su neke od namirnica koje se redovno skladište u staklenkama, ali prava je šteta da ne iskoristiti ih u više navrata. Osim tekućina poput mlijeka, sokova i detergenata, mogu poslužiti i za suhe namirnice, a idealno za žitarice poput riže, palente i zobi, ali i suho voće i orašaste. Osim na tržnicama, u Zagrebu postoji niz lokacija poput kafića Filteraj u Vlaškoj ili food outleta Žabac na kojima možete dopuniti svoje zalihe sredstava za čišćenje i pritom koristiti svoju ambalažu. Kao stvoreno za staklenke! 

'Reuse' je zadnja opcija

Prije nego što u potpunosti pređete na održive opcije, nemojte se libiti  ponovno iskoristiti plastičnu vrećicu koju već imate u svom kućanstvu. Većina onih koje pokupite na odjelu voća i povrća može preživjeti više od jedne kupnje stoga nema potrebe da ju po dolasku iz trgovine odlučite odbaciti. Maksimalnim iskorištavanjem vrećica koje već imate u kućanstvu smanjuje mogućnost nagomilavanja nepotrebne plastike, a ujedno vas tjera na planiranje nabavke.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

VIDEO: Snimili slatkovodne meduze u umjetnom jezeru Banja kod Vinkovaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije