NEMA VIŠE BESPLATNO

Od 1.1. uvodi se naplata vrećica za voće i povrće u trgovinama

Šibenik: Novim pravilnikom naplaćivat će se lagane vrećice kakve se koriste na tržnici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
17.09.2024.
u 10:08

Podsjetimo, Sabor RH 2021. izglasao je Zakon o gospodarenju otpadom prema kojemu je zabranjeno na tržište stavljati plastične vrećice čije su stijenke debljine od 15 do 50 mikrometara

U cilju smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, članice Europske unije nastoje smanjiti količinu plastičnog otpada. Jedan od najlakših načina da se to učini jest koristiti se sa što manje plastičnih vrećica. U trgovinama se još od 2022. može naći znatno manje jednokratnih vrećica od lagane plastike, a jedina iznimka tome bile su tanke vrećice za voće i povrće koje su kupci mogli besplatno uzeti u neograničenoj količini.

Sada je pak odzvonilo i njima, potvrdila je u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša. Od 1. siječnja 2025. godine uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, najavila je. Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu. Neće biti dopušteno vrećice prodavati na blagajnama. Nije određena fiksna cijena već će trgovci sami odlučivati koliko će ih naplaćivati.

Podsjetimo, Sabor RH 2021. izglasao je Zakon o gospodarenju otpadom prema kojemu je zabranjeno na tržište stavljati plastične vrećice čije su stijenke debljine od 15 do 50 mikrometara. Čvršće plastične vrećice su dopuštene jer se pretpostavlja da je njih moguće upotrijebiti više puta, a tanje vrećice nisu zabranjene u slučajevima kada su potrebne iz higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža, kao na odjelu voća i povrća, na tržnicama, u mesnicama itd... 

Prema ciljevima Europskog parlamenta, zemlje članice EU do 2030. godine trebale bi smanjiti uporabu jednokratne plastične ambalaže za najmanje 5 posto u odnosu na referentno razdoblje. Osim zabrane vrećica, predlažu ograničavanje proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput hotelskih pakiranja toaletnih proizvoda ili omotača za kovčege u zračnim lukama.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

GALERIJA Projekt Rezolucija Zemlja

Šibenik: Novim pravilnikom naplaćivat će se lagane vrećice kakve se koriste na tržnici
1/21

Komentara 26

AR
arizin
09:59 17.09.2024.

Znači za sad idu struja i plin minimalno 15% gore, uvodi se porez na nekretnine, otišao je tehnički pregled za auto gore, zbog rasta cijena energenata otići će i sva ostala roba gore i sad još će naplaćivati obične vrećice... Samo deri !!

JA
Jania
10:01 17.09.2024.

Da su stvarno zabrinuti zbog plastike, naredili bi trgovcima da moraju staviti na raspolaganje papirnane vrećice.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
09:55 17.09.2024.

I dalje će biti smeće samo više novaca u fondu zaštite okoliša koje će onda kroz subvencije dat WV -u ako kupiš E-Golf.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije