Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 7. SRPNJA

Uskoro velika novost u svim novim automobilima: Ugrađuje se dodatni dio koji će spriječiti brojne prevare

Zagreb: Počele su gužve na prometnicama prema Jadranu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
26.06.2024.
u 08:48

Crna kutija neće se moći deaktivirati i neće se moći naknadno ugrađivati, a sve pohranjene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila

Svaki automobil proizveden nakon 7. srpnja ove godine u sebi će morati imati jedan dodatni dio, a to je crna kutija koja će olakšati otkrivanje krivaca prometnih nesreća, ali i spriječiti brojne prevare. Crna kutija pamtit će sve radnje u automobilu, a nalazit će se u zračnom jastuku. 

– Je li ili nije i kojim intenzitetom bila pritisnuta kočnica, koji je bio kut zakreta volana, lijevo ili desno, je li u trenutku prometne nesreće vozač nehotice ili namjerno stisnuo papučicu gasa, koji je bio broj okretaja u kojem stupnju prijenosa i, naravno, vrijeme kada se dogodila kolizija – objasnio je Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za promet za Dnevnik Nove TV. Crna kutija neće se moći deaktivirati i neće se moći naknadno ugrađivati, a sve pohranjene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila.

– Treba detaljno razraditi pravne propise i odredbe pod kojima bi se taj sustav u budućnosti mogao koristiti na razne načine i ne zlorabiti prilikom analiza podataka koje nam on daje – istaknuo je Kristijan Tićak, glavni urednik magazina Auto, motor i sport. Odzvonilo je i brojnim prevarama.

– Više neće baš biti moguće da vi pod utjecajem alkohola sletite s ceste i nakon toga se otrijeznite pa drugi dan prijavite prometnu nesreću. Vidjet će se kad se nesreća dogodila, a kad ste je prijavili – kazao je Ormuž. Važno je i istaknuti da se podaci pohranjeni u crnoj kutiji neće koristiti za praćenje ponašanja vozača. 

 

GALERIJA Mehaničari otkrivaju 5 automobila s kojima nećete prijeći ni 160 tisuća kilometara
Zagreb: Počele su gužve na prometnicama prema Jadranu
1/7
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Blokiran
Blokiran
10:43 26.06.2024.

Jos jedan razlog zasto NE kupovati nove aute. Ako zele povecati sigurnost u prometu neka uklone zracne jastuke za vozaca, i sto je skuplji auto neka mu volan bude cvrsci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije