AUTI SVE TEŽI

VIDEO Test sigurnosti automobila: Koji su modeli dobili najbolje ocjene

Foto: EuroNCAP
1/6
10.12.2023.
u 08:00

Od 11 ocijenjenih novih automobila, samo tri teže manje od dvije tone, a samo jedan, Smart #3, klasificiran je kao mali obiteljski automobil. Većina automobila testiranih u ovom krugu su električni modeli

U svom posljednjem ovogodišnjem izdanju godine, EuroNCAP je testirao sigurnost 11 automobila. Njih osam - Volkswagen ID.7, BMW serije 5, Mercedes-EQ EQE SUV, BYD Tang, Kia EV9, XPENG G9, Smart #3, BYD Seal-U - okitilo se s maksimalnih pet sigurnosnih zvjezdica. Honda ZR-V, Hyundai Kona i VinFast VF8 dobili su po četiri zvjezdice za sigurnost. Većina automobila testiranih u ovom krugu su električni modeli, u skladu s aktualnim smjernicama Europske komisije, no iz EuroNCAP-a upozoravaju na i dalje rastuću potražnju vozača za težim, snažnijim i višim automobilima koji ne samo da ugrožavaju druge vozače, već i imaju negativan učinak na okoliš. Od 11 ocijenjenih novih automobila, samo tri teže manje od dvije tone, a samo jedan, Smart #3, klasificiran je kao mali obiteljski automobil. No, vozači se osjećaju komfornije i sigurnije u većim autima, te je razumljivo da će za svoj novac birati ono za što misle da je bolje za njih.

S druge strane, Europa forsira aute na struju pa vozači problem sa skromnijim dosegom pokušavaju riješiti odabirom modela s većim, pa time i težim baterijama. Rastuća potražnja za električnim vozilima otvorila je, pak, i mogućnosti za nove sudionike na europskom tržištu, konkretno, za kineske proizvođače koji su jaki upravo na polju električnih automobila. Njihovi modeli u ovoj su, posljednjoj ovogodišnjoj turi crash testova europskog sigurnosnog programa, mahom dobili po pet zvjezdica. No, prvi je put testiran i automobil iz Vijetnama, VinFast. On se svrstao u red automobila s četiri sigurnosne zvjezdice, uz japansku Hondu i korejski Hyundai.

VEZANI ČLANCI:

Vijetnamski startup za električna vozila VinFast nedavno je, naime, lansirao svoj prvi model u Europi, veliki SUV s pet sjedala VF8, koji je prvi VinFast koji je ikada testiran u sklopu EuroNCAP programa. Automobil je postigao ocjenu četiri zvjezdice – a ne maksimalnih pet – jer su mu ocjenjivači zamjerili nedovoljno robustan sustav potpore na sjedalima. Konkretno, u simulaciji bočnog sudara glave vozača i suvozača udarile su jedna u drugu, kad suvozača nije bilo vozač je gornjim dijelom tijela ‘zaronio’ na suvozačevo sjedalo. Ipak, njegovi sustavi za zaštitu djece i ranjivih sudionika u prometu, poput pješaka i biciklista, pokazali su se dobrima.

Komentara 5

ST
sttipe
11:08 10.12.2023.

Tehnički bi triba bit naplaćivan, kombinacijom umnoška koeficijenata, mase i "konja"!!! Pa da tehnički za Toyotu IQ, košta 50tak eura, a za Mercedesa od 3 tone, i 500ks, 10 000€!! To bi s vrimenom pomelo tenkove s ceste, i okrenilo trend prema sve lakšim i štedljivijim vozilima..

ST
sttipe
11:33 10.12.2023.

Hitno triba početi graditi novu trasu pruge Knin-Dugopolje, ali ELEKTRIFICIRANU, I BRŽU! I sanirati postojeću do Knina, izgradnjom novih trasa na najgoorim mistima! Dovest ju na 2-3 sata Dugopolje-Zagreb. Omogućiti manjim vozilima da za pristojan novac mogu biti parkirani na auto-vagon, i prevezeni električnim, vlakom do Zagreba, (Osijeka, i dalje), da bi auta veličine Pola, (pa i manja!!),bila dovoljna ogromnoj većini!! I da im bude dovoljna i manja i jeftinija baterija!(Masa).. Time se može riješiti i problem pre,pre skupih, a kratkotrajnih strujića, koji po europskoj matematici koštaju 5x više nego bi tribali! I obavezno standardizacija i odvojena prodaja, ODVOJIVIH, baterija!!!

Avatar Asterix
Asterix
11:14 10.12.2023.

Daklem, radi ovih preteških strujića bit ću prisiljen kupiti fosilca od najmanje 2 tone. Ekološka zavrzlama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije