Bjelovarski sajam

Agraru svake godine 500 mil. eura

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/6
07.04.2018.
u 22:58

Ekskluzivni izlošci gudovačkog sajma – stroj za drvenu sječku vrijedan 6,2 milijuna kuna i silokombajn vrijedan više od 300.00 kuna

Otvarajući trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam na kojem izlaže 500 domaćih izlagača i gosti iz deset zemalja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je jučer na sveobuhvatnu agrarnu reformu.

– Od osamostaljenja Hrvatske do danas poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna. Rezultat je to loše agrarne politike u kojoj se nije znalo što se želi proizvoditi i za koga se želi proizvoditi – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i stvaranje uvjeta za veću dostupnost europskih fondova hrvatskim poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će od svibnja poljoprivrednicima biti dostupni krediti s povoljnijom kamatom od 0,5 do 1,5 posto, dok će za mljekare biti još niža – 0,1 posto, i to zahvaljujući fondovima Europske unije.

Prošle je godine, podsjetio je Tolušić, u poljoprivredu uloženo 500 milijuna eura iz fondova EU, a jednako će biti uloženo ove i sljedeće godine.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/4

– Prvi rezultati dotoka novca iz europskih fondova u poljoprivredi vide se u nabavi mehanizacije. Svojim tijekom idu i ulaganja u gradnju farmi, staklenika, plastenika, trajnih nasada...

Proizvođači i prodavači poljoprivredne mehanizacije bilježe veliki porast prodaje posljednju godinu dana, višestruko veći nego u 2016., neki i za 50 posto, što samo govori da novac iz europskih fondova dolazi u našu poljoprivredu i da to ne kupuju drugi nego naši poljoprivrednici – rekao je Tolušić.

Organizator i domaćin sajma Davorin Posavac istaknuo je kako je sajam svake godine bilježi odličan poslovni rezultat što je ishod dobre suradnje partnera Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara. Da su rezultati zaista pozitivni govori i činjenica da je sajmeni prostor ove godine zbog velikog zanimanja izlagača proširen za 1200 četvornih metara. Nekoliko desetaka tisuća posjetitelja među ostalim moći će vidjeti najsuvremeniji stroj za drvenu sječku vrijedan 6,2 milijuna kuna, silokombajn vrijedan više od 300 tisuća kuna, ali i najplemenitija goveda na svijetu pasmine salers.

Komentara 1

PU
Pukovnik
07:13 08.04.2018.

Od tih 500 mio. EUR razbojnici iz HDZ-a požderu i polokaju pola a drugu polovicu pokradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije