Novi Pravilnik o arbitraži

Arbitražni sud pri HGK ubrzava rješavanje sporova tvrtki na svega tri mjeseca

HGK
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
07.03.2016.
u 10:40

Komunikacija će biti elektronička, svjedoci se neće saslušavati, a pravni učinak arbitražne odluke za stranke identičan je učinku pravomoćne sudske presude

Rješavanje trgovačkih sporova poduzetnika moguće i u svega tri mjeseca najvažnija je novost koju donosi novi Pravilnik o arbitraži pri stalnom arbitražnom sudištu Hrvatske gospodarske komore. Pravilnik će biti predstavljen sutra u Komori, a poduzetnici koji su već godinama skloniji riješavati sporove na arbitražnom sudištu pri HGK, jer su brži i jeftiniji nego na sudovima gdje traju godinama, sada za to imaju dodatan poticaj. Proces će se ubrzati s obzirom na to da papirologija neće biti potrebna, komunikacija će biti elektronička, postojat će strogi vremenski raspored radnji stranaka i arbitra, pravorijek će se donositi bez održavanja ročišta, svjedoci se neće saslušavati, a sporove će suditi arbitar pojedinac kojeg utvrđuju stranke sporazumno u arbitražnom ugovoru ili prije podnošenje tužbe. No, kako objašnjava profesorica na Pravnom fakultetu Aleksandra Maganić, ako se stranke neće sporazumjeti o osobi arbitra pojedinca, imenovat će ga u pravilu predsjednik Sudišta s liste arbitara.

Predviđeno je da se pravila o ubrzanim arbitražnim postupcima primjenjuju u sporovima čija vrijednost predmeta spora ne prelazi 100 tisuća eura, ali se stranke mogu dogovoriti i o većem iznosu. Osim bržeg postupka i trošak spora je niži od onih na sudovima, samim time jer nema troškova kamata i odvjetnika. Prema tarfiti, za rješavanje sporova pri arbitražnom sudištu u vrijednosti do 20.000 eura upisna pristojba je 200 eura, onih do 500.000 treba platiti 500 eura, do 2 milijuna upisna pristojba je 1.000 eura...

- Pravni učinak arbitražne odluke za stranke identičan je učinku pravomoćne sudske presude redovnog suda, napominje Branimir Kos, pomoćnik glavnog tajnika HGK za pravne poslove. Kaže da su pred Stalnim arbitražnim sudištem u zadnjih 5 godina donesene odluke u više od 200 sporova čija je ukupna vrijednost iznosila približno 2,5 milijardi kuna.

- Spomenuta fast track arbitraža, osim što rasterećuje redovne, državne sudove, ubrzava rješavanje ključnog problema hrvatskih gospodarstvenika a to je višegodišnje čekanje na odluke redovnih sudova – zaključuje Kos.

Još naputkom vlade iz 2012. godine rečeno je da tvrtke u džavnom vlasništvu preferiraju rješavanju sporova pri HGK. Za očekivat je da će sada odaziv tvrtki biti i veći, samim time jer se i sporovi na sudu produljuju. Prema posljednjim statističkom pregledu Ministarstva pravosuđa za 2014. godinu trajanje postupka pred trgovačkim sudovima je 77 dana. No, postupak pred Visokim trgovačkim sudom, koji odlučuje o žalbama izjavljenim protiv odluka prvostupanjskih trgovačkih sudova iznosi 1009 dana, dok je u 2012. postupak trajao svega 554 dana. Kako objašnjava Maganić, protekom vremena tijekom kojeg spor traje tužitelj je u sve lošijoj poziciji, ne samo zbog nemogućnosti da udovolji potrebama vlastitog poslovanja, već i zbog opasnosti da nad tuženikom bude pokrenut i proveden stečajni postupak.

>> Slovenska veleposlanica: Osporavamo vam kulen jer štitimo svoje proizvođače

Komentara 5

TI
tinci7
14:04 07.03.2016.

Odlična inicijativa-dakle bar ta vrsta sporova će se puno brže rješavat...bravo Komora...

BI
biatch45
14:11 07.03.2016.

hvala bogu da se konačno nešto u ovoj državi može riješiti brzo....inače sve traje godinama, nešto čak i stoljećima pa ode u zastaru

NI
nikotapi
14:38 07.03.2016.

Puno brži i jeftiniji postupci na ovaj nacin, a to znaci da stedimo pare kojih ionako imamo malo tako da pohvaljujem ovu inicijativu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije