Očekuje se izdvajanje leasinga iz Hypo grupe, hrvatski Hypo stabilan

Austrijanci nacionalizirali Hypo banku, Zagreb odahnuo

hypo banka
Arhiva VL
14.12.2009.
u 10:23

Hypo je u proteklom desetljeću postao šesta po veličini banka u Austriji zahvaljujući svom prodoru prema Balkanu i jugoistoku Europe, a od 2007. u vlasništvu je njemačkog BLB-a.

Olakšanje i u Zagrebu nakon što je austrijski ministar financija objavio da će Austrija nacionalizirati Hypo banku i sanirati njezine gubitke koji su dosad dosegnuli 1,5 milijardu eura.

Šesta banka u Austriji
Hypo je u proteklom desetljeću postao šesta po veličini banka u Austriji zahvaljujući svom prodoru prema Balkanu i jugoistoku Europe, a od 2007. u vlasništvu je njemačkog BLB-a.

Da je znala koliki ih loši plasmani čekaju u Klagenfurtu, Bayerische LandesBank vjerojatno ne bi toliko pritiskala Hrvatsku da 2007. podrži to preuzimanje. Tada je hrvatski guverner Rohatinski bio rezerviran te je pred BLB postavio dosta čvrste uvjete jer se bojao da će se u slučaju krize BLB povući iz austrijske banke, kao što su 2002. pobjegli iz Riječke banke, prodavši je Hrvatskoj za 1 kunu.

Tada je Rohatinski tražio od BLB-a da dokapitalizira hrvatski Hypo, što se i dogodilo, pa su rezerve Hypo banke u Zagrebu sada visokih 21 posto, za razliku od centrale u Klagenfurtu čije su se rezerve spustila na 4 posto, te je vlada donijela odluku o nacionalizaciji banke da izbjegne slom. Izvlačenjem BLB-a iz Hypo banke, pokazalo se da su sumnje guvernera Rohatinskog bile opravdane. – Zadovoljni smo što je Austrija stala iza grupe – kaže Davor Holjevac, viceguverner Hrvatske narodne banke, koji dodaje da ne postoji nijedan razlog zbog kojega bi HAAB u Hrvatskoj imao problema.

– Ta je banka samostalna pravna osoba, ima velike rezerve, visoku adekvatnost kapitala, a u prvih 11 mjeseci iskazala je 255 milijuna kuna dobiti – kaže Holjevac. Optimist je i Marcus Ferstl, predsjednik uprave hrvatskog Hypa, koji kaže da promjena vlasničke strukture nema izravan utjecaj na poslovanje banke u Hrvatskoj, ali im daje dodatnu sigurnost. Nagađa se da austrijska vlada izlaz iz krize vidi u rasprodaji zdravih dijelova Hypo banke, među ostalim i banke u Hrvatskoj, no Holjevac kaže da o tome nije bilo razgovora s HNB-om.

Grupacija iz Klagenfurta vlasnik je i Hypo Leasing Kroatien, vodećeg leasinškog društva u zemlji, koje je prošlu godinu iskazalo gubitak.

Godinama se iza Hypo grupe vuku repovi i brojne afere koje se u Hrvatskoj povezuju s Vladimirom Zagorcem, Pašalićem, Sanaderom, Bandićem, Glavašem, o čemu su se ovih dana raspisali njemački i austrijski mediji. Dopisnik njemačke novinske agencije DPA iz Zagreba Thomas Brey u današnjem tekstu spominje svjedočenje Wolfganga Kulterera.

800.000 maraka provizije
Kulterer je do 2006. bio na čelu banke HGAA i u međuvremenu je osuđen u Austriji zbog krivotvorenja poslovnih knjiga. Brey je spomenuo nepotvrđene medijske napise da je Sanader za posredovanje u davanju kredita u iznosu od četiri milijuna njemačkih maraka dobio proviziju od 800 tisuća maraka.

Dodaje kako je banka pomagala bivšem generalu Zagorcu, Branimiru Glavašu, izbornoj kampanji HDZ-a te da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio kredite po ‘nevjerojatno povoljnim uvjetima’.

Moguće je da će gubici Hypo grupe biti i veći nakon što se prekontroliraju svi ugovori na istoku Europe. Holjevac kaže da Hypo banka drugu godinu čisti svoj kreditni portfelj, što se ove godine vidi i po 463 milijuna rezervacija za gubitke.

Komentara 97

VI
vitaszorcms
10:43 14.12.2009.

Da li to znači da će država Austrija zatvoriti sve afere te banke kroz koju je prošao i dobar dio opljačkanog novca hrvatskih građana,preko korumpiranih političara i kojekakvih mešetara ?

XY
xychhr200
11:40 14.12.2009.

14.12.2009. u 11:01h krenica je napisao/la: Ivek Sanader to može sredit bez imalo problema. --------------------------------------------------- URAR je to već odavna sredio - više nema kuda s lovom koju je drpio... svinja dezerterska.

OB
-obrisani-
22:29 14.12.2009.

Kad svi uzimaju, vi kao ne bi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije