SPOR Na konferenciji u Ženevi određuje se broj frekvencija za digitalnu 2012.

Bitka s Talijanima za TV

pos-bitka-txt.jpg
import
30.05.2006.
u 13:45

Koliko će Hrvati slušati radijskih postaja i gledati TV programa, ovisi o ishodu Regionalne radiokomunikacijske konferencije koja je prošloga tjedna počela u Ženevi.
Malo je tko, međutim, slutio da će protokolarna konferencija, sudionici koje su mahom telekomunikacijski stručnjaci, postati poprištem političkog prepucavanja i žestoke bitke za frekvencije.

Nerealni zahtjevi
Prepirke, naime, traju između hrvatskog i talijanskog izaslanstva. Talijani, naime, traže nerealno mnogo frekvencija, koje bi im, kao i ostatku EU, do 2012. godine donijele u potpunosti digitalno emitiranje programa. O broju frekvencija koje će dobiti svaka zemlja odlučuje se unutar različitih zemljopisnih regija, a pregovara se u četiri kruga. Nakon prvoga kruga, koji je okončan prošli tjedan, Hrvatska je postigla najveći uspjeh: uspješnost naših zahtjeva iznosi 94 posto, a talijanskih samo 13 posto.
Naša zemlja spada u takozvanu Adriatic regiju i još je u veljači s Albanijom, Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom te San Marinom potpisala sporazum o podjeli frekvencija. Sporazum nije potpisala samo Italija. U Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije, čiji su predstavnici na pregovorima u Ženevi, kažu kako su kao ustupak talijanskoj strani sporazum zasnovali na principu podjele frekvencijskih kanala između istočne i zapadne obale Jadrana.
Talijanima je to trebalo omogućiti fleksibilniju izradu plana, a Hrvatskoj veću sigurnost i lakšu primjenu, no njihovo izaslanstvo u Ženevi sporazum ne želi potpisati jer, kažu u HAT-u, moraju braniti političku platformu prevelika broja zahtjeva. Osim na politiku, talijanska strana koristi i pritisak svojih operatera i medijskih kuća kao alibi.

Diplomatski adut
Hrvatska, prema posljednjim najavama, planira za rješenje problema u pomoć dozvati i diplomaciju, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija. Italija slične probleme ima s Grčkom, Francuskom i arapskim zemljama u Africi. Hrvatskoj je, kažu u Agenciji za telekomunikacije, prihvatljivo samo da Italija potpiše sporazum i da neće raditi na zauzimanju neravnopravnog dijela radiofrekvencijskog spektra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije