Šunka, čvarci, slanina, pravi kruh bez kemije, kiseli kupus, suhi grah, palenta, krumpir, zeleno lisnato povrće s raštikom ili keljem (verzinom) u glavnoj ulozi, naročito kad ih malo "udari" mraz, nakon čega su još slađi, samo su neke od namirnica i tradicionalnih jela naših starih kojima su se oni krijepili i štitili od bolesti te skupljali energiju i snagu za teške poslove od kojih nisu odmarali ni zimi. Većina njih sve donedavno je smatrana jeftinima i sirotinjskima, no jednostavna priprema i još jednostavniji recepti, s novim zdravim trendovima ponovno se vraćaju u modu – i u našim kuhinjama opet mirišu kao nekad u djetinjstvu. Znanost je dokazala da ne trebamo izbjegavati ni svinjsku mast ili špek, koji su svojedobno bili inkriminirani, dok o raštici, krumpiru, prežganoj juhi, puri ili žgancima... iz kuharica naših baka danas neki novi nutricionisti i chefovi govore o superlativima. Važna je samo umjerenost.
Varivo od kelja s faširancima
Za faširance:
- 750 g mljevenog mesa
- 3 stare žemlje
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- sol, papar
- 1 glavica sjeckanog luka
- ½ vezice sjeckanog peršina
Za varivo:
- 1 glavica kelja
- 2 mrkve
- 5 češnjeva češnjaka
- 2 luka
- 3 manja krumpira
- 1 korijen peršina
- maslinovo ulje
- peršin
- 100 grama slanine
- sol i papar
- 1 žlica svinjske masti
Za zapršku:
- suncokretovo ulje
- 2 žlice brašna
- 1 žlica crvene slatke paprike
Priprema: Žemlje natrgajte na komadiće, ubacite ih u zdjelu i zalijte mlijekom. Ostavite da upiju mlijeko i omekšaju. Ocijedite ih, pa s lukom, peršinom i jajem dobro izmiješajte s mesom, začinite i ostavite da odstoji dok spremate kelj. U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte na veće komade narezanu glavicu kelja kojoj ste odstranili tvrdi srednji dio. Zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dosolite i dopaprite po potrebi. Kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena. Za zapršku, zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte brašno i lagano ga popržite da se skuha. Ubacite žlicu paprike, ali posudu maknite s vatre kako paprika ne bi izgorjela i postala gorka. Ubacite u varivo te kuhajte sa zaprškom još 20-ak minuta. Dok se varivo bude kuhalo, od pripremljene smjese mljevenog mesa oblikujte faširance te ih pržite na zagrijanom ulju ili masti nekoliko minuta s jedne i druge strane dok ne poprime zlatno smeđu boju. Faširanci bi izvana trebali biti hrskavi, a iznutra mekani. Poslužite jelo s kukuruznim kruhom.
Varivo od krumpira
Sastojci:
- 3 krumpira
- 1 mrkva
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice pelata
- 100 g slanine
- crvena slatka paprika
- sol, papar
Priprema: Luk, slaninu i češnjak sitno nasjeckajte, a krumpir i mrkvu na kockice. Na vrelom ulju prvo propirjajte luk, dodajte slaninu te pustite da se sve zajedno krčka. Potom dodajte češnjak, propirjajte još minutu, zatim dodajte mrkvu i krumpir. Nakon pet minuta dodajte pelate, crvenu papriku, sol i papar te podlijte vodom. Gotovo je kad povrće omekša. Poslužite toplo.