DZS

Broj nezaposlenih u listopadu povećan 5,2 posto

posao
Davor Višnjić/PIXSELL
29.11.2010.
u 15:47

U listopadu je evidentirano 304.479 nezaposlenih. Stopa registrirane nezaposlenosti povećana je sa 16,9 posto u rujnu na 17,8 posto u listopadu

Broj nezaposlenih osoba na mjesečnoj je razini povećan 5,2 posto te je krajem listopada u Hrvatskoj evidentirano 304.479 nezaposlenih osoba, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Stopa registrirane nezaposlenosti povećana je sa 16,9 posto u rujnu na 17,8 posto u listopadu.

U Hrvatskoj je u listopadu bilo ukupno 1,405.923 zaposlenih, što je 16.613 osoba ili 1,2 posto manje nego u rujnu.

Statistika kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama pokazuje da je u 15 djelatnosti broj zaposlenih smanjen na mjesečnoj razini, a porastao je u njih dvije - u obrazovanju za 1,7 posto i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 0,1 posto.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u listopadu je u odnosu na rujan smanjen 0,7 posto, tako da su pravne osobe krajem listopada zapošljavale 1,148.008 ljudi. U obrtu i slobodnim profesijama u listopadu je bilo 226.059 zaposlenih, što je 3,6 posto manje na mjesečnoj razini. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je u listopadu 31.856 ili 0,2 posto više nego u mjesecu prije, pokazuju podaci koje je DZS preuzeo od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Na mjesečnoj je razini najveći pad zaposlenosti zabilježen u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane (–8,7 posto). Statistika na godišnjoj razini pokazuje da je broj zaposlenih u pravnim osobama smanjen 4,3 posto, a izraženiji pad broja zaposlenih bilježe prerađivačka industrija, trgovina te posebice građevinarstvo. U pravnim osobama koje se bave prerađivačkom industrijom u listopadu je bilo 216.260 zaposlenih, što je u odnosu na listopad prošle godine pad od  5 posto.

Sa 188.520 zaposlenih trgovina na veliko i malo u listopadu bilježi pad broja zaposlenih u odnosu na prošlogodišnji listopad za 5,5 posto. Djelatnost s izraženim padom broja zaposlenih jest građevinarstvo - pravne osobe u građevinarstvu u listopadu ove godine zapošljavale su 87.383 radnika, što je 14,8 posto manje nego u listopadu lani. Po podacima DZS-a, broj zaposlenih u pravnim osobama u listopadu ove u odnosu na isti mjesec lani porastao je u samo dvije djelatnosti, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za dva posto te u obrazovanju za 0,7 posto.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:01 29.11.2010.

Danas je svećani Dan Republike i svim ućenicima, pionirima i radnićkoj klasi Hrvastke ćestitam isti! Svi koji su krenuli u školu prije 1990. godine, sigurno se sjećaju dana kada su im majke navukle uštirkane bijele košulje, svezale crvenu maramu okoo vrata i stavile na glavu plavu kapu s istaknutom petokrakom. Da bi dobila pionirsku knjižicu, djeca su morala znati izrecitirati sljedeće: Danas, kada postajem pionir Dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi I biti dobar drug; Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo I ideje za koje se borio Tito; Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir! E, pa to je bio upravo 29. studenoga. Zašto? Zato što je 29. studenoga 1943. godine Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) na Drugom zasjedanju u Jajcu konstituirano u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije. Tada je dogovoren federativni ustroj Jugoslavije, a njen vrhovni vladar Josip Broz Tito postao je maršal. Datum je uklesan kao rođendan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Smrt fasizmu, sloboda narodu!

SP
Skole pl.
16:20 29.11.2010.

Druže Tito, srp i čekić u ruke i pravac radne akcije. Smanji malo broj nezaposlenih ;o)

ST
stefj
21:54 29.11.2010.

Naravno, svi novi nezaposleni su iz realnog sektora, nedaj bože da je neki birokrata ostao bez posla. Samo napred Jaco, za birokraciju do zadnje kapi krvi radnika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije