Vaš glas

Darko Prodan: Treba nam strategija za bolju prodaju robe u Kini

Darko Prodan
Goran Kovačić/Pixsell
16.12.2014.
u 06:55

Predsjednik uprave tvrtke Cedar iz Kastva kaže kako je Kina sve poželjniji kupac
 za hrvatsku drvnu industriju, dogovori se poštuju, posebice o plaćanju

Prodati u Kinu podrazumijeva imati dovoljne količine cjenovno konkurentne robe i široku lepezu proizvoda, a to se može ostvariti samo s velikim investicijama u proizvodnju i logistiku, kaže uoči današnjeg 3. summita Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe u Beogradu Darko Prodan, predsjednik uprave tvrtke Cedar iz Kastva, koji u poslovanju s prekomorskim tržištima, pa tako i s Kinom, ima čak 25 godina iskustva.

Cijena kontejnerskog transporta u Kinu posljednjih je godina znatno pala pa ta država postaje sve važniji kupac za europsku drvnu industriju. Nekad se tražila sirovina, a danas kvalitetni proizvodi visokog stupnja obrade i visoke dodane vrijednosti koji su spremni za ugradnju u građevini ili hotelijerstvu pa Cedar, koji će u ovoj godini realizirati oko 200 milijuna kuna prihoda, od 95% ukupnog izvoza u Kinu plasira 25%.

– Promjene u poslovanju s Kinom možemo promatrati u kontekstu ukupnog jačanja kineskog gospodarstva. Poslovnost je u porastu, pregovori su pojednostavnjeni i uglavnom se poštuju dogovori, posebice o plaćanju – kaže Prodan. S jačanjem imidža europskih dobavljača Cedar se tamo bori sa snažnom konkurencijom iz Rumunjske, Njemačke i Francuske. No unatoč tome prepoznatljiv su tržišni igrač te očekuju kako će u Kinu tijekom 2015. izvesti drvnih proizvoda za 15-20 mil. dolara, a u 2016. i 30 milijuna dolara.

– Vidljivosti hrvatskih drvnih tvrtki koje nude bukove i hrastove sortimente u Kini velik je doprinos dalo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova provođenjem programa gospodarske diplomacije – objašnjava Prodan. No i drugi bi, tvrdi, trebali slijediti taj pristup, bilo kroz financiranje nastupa izvoznika na sajmovima, bilo kroz strategiju izvoza ili nastupa na ciljanim tržištima, kakve sada nema.

>>Dok Rusija zbog nafte tone, ruke trljaju SAD, Japan, Kina i Europa

Komentara 2

JA
james49
09:27 16.12.2014.

Teško je u Kini prodavati količine nečega što za njihovo tržište predstavlja mrvice. Jedino masovna ali doslovce masovna proizvodnja robe koja bi njima bila interesantna ima šansu.

SI
simka2015
17:28 04.02.2015.

Izvoz u Kinu ...15 - 20 mil. dolara ''drvni proizvodi" ? Mislite li to na finalu (namjestaj, masivne parkete gdje smo jedan od lidera u Europi, ili mozda drv. kuce , vrata i prozore )? Ili je rijec o gradjiradji bukve ili ne daj Boze, hrasta - znamo da Kina vapi za sirovinom... Ne znam cemu treba posebne strategije za izvoz gradje a istovremeno nasi finalci -parketari i dr. nemaju dovoljno sirovine za proizvodnju namijenjenu izvozu???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije