Kriza

Dolaze teške godine za čokoladu i vina

Čokolada
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.11.2013.
u 17:00

Rebro čokolade, čokoladna torta, kolači s preljevom od čokolade... Svi ti mali, slatki užici koje su bez prevelikog razmišljanja ponekad priuštimo, postat će za nekoliko godina luksuz ravan dimljenom lososu ili kavijaru.

Rebro čokolade, čokoladna torta, kolači s preljevom od čokolade... Svi ti mali, slatki užici koje su bez prevelikog razmišljanja ponekad priuštimo, postat će za nekoliko godina luksuz ravan dimljenom lososu ili kavijaru. Svijet će, naime, u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači slastica tu ne mogu ništa učiniti. Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije.

Treba dvostruko više

– Znamo da slijedi nestašica kakaoa i tu ne možemo ništa učiniti. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi – kaže londonski kušač čokolade i ekspert za konditorsku industriju Angus Kennedy. Problem je prije svega u tome da uzgajivači kakaovca ne vide u ovome trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihoda. Industrija čokolade izračunala je čak i datum kada će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, a to je 2. listopada 2020. godine.

Kinezi “otkrili” vino

– Imamo dotad još sedam godina, a industrija se već počela prilagođavati. Pravit će čokolade s većim udjelom žitarica ili lješnjaka, do kojih je lakše doći. Ipak, nestašica je neizbježna – kazao je Kennedy.

Slična je situacija i s kokosom, još jednim vrlo popularnim sastojkom slastica. Dok potražnja za kokosom raste otprilike deset posto godišnje, proizvodnja je čak pet puta sporija. Poseban problem predstavlja činjenica da su kokosove palme u pacifičkom obruču starije od pedeset godina te da je njihova rodnost samo upola od one kakva bi trebala biti. Umjesto po stotinu kilograma kokosovih oraha, one danas u prosjeku rađaju samo četrdeset do pedeset kilograma ploda.

Uz ove dvije sirovine za konditorsku industriju, još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba – vino. Naime, potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad su Kinezi “otkrili” taj napitak i prerasli u jedno od glavnih vinskih tržišta. Samo tijekom 2012. godine potražnja za vinom nadmašila je dotadašnji rekord za otprilike 300 milijuna sanduka butelja. Ipak, ovaj rast potražnje koliko-toliko prati i rast proizvodnje pa je tijekom 2013. godine proizvedeno 281 milijun hektolitara vina, otprilike deset posto više nego što je proizvedeno prošle godine.

Ključne riječi

Komentara 5

ŠĆ
šćtrlj
18:25 10.11.2013.

svašta... dovoljno će biti da se cijene čokolade podigne 10-15% i sve će se samo regulirati... usporedba s kavijarom? teška glupost...

Avatar -zztop-
-zztop-
18:46 10.11.2013.

u danasnjim jeftinim cokoladama najmanje ima kakaa, dok su cokolade sa vise kakaa skuplje, U jeftine se stavlja sve i svasta, pa cak i meso.

BE
bere
21:34 10.11.2013.

neki JAK stručnjak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije