E-TRGOVINA

Finoteka.com postala društveno poduzeće

Zagreb: Predstavljena tražilica domaće hrane Finoteka.com
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 17:00

Cilj je da domaći proizvođači postanu suvlasnici tražilice, te da postane središnje mjesto za trženje domaće hrane

Najstarija hrvatska tražilica proizvođača domaće hrane Finoteka.com tvrtke HR-Koncept, koju je 2008. osnovao OPG istog vlasnika Hrvoja Kolmana iz Nedelišća postala je društveno poduzeće koje će ubuduće najmanje 75% dobiti reinvestirati u oglašavanje domaćih proizvoda te edukaciju i osposobljavanje domaćih poljoprivrednika.

Riječ je o projektu Razvoj tržišta domaće hrane kroz društveno poduzetništvo vrijednom 1,2 mil. kuna, kojega se 85% sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u suradnji s LAG-om Vallis Colapis iz Ozlja. Kolman kaže kako je cilj da tražilica, putem koje se danas nude proizvodi više od 3000 hrvatskih poljoprivrednika, postane središnje mjesto tržišta najkvalitetnije domaće hrane u Hrvatskoj i susjednim zemljama te da domaći proizvođači postanu njezini suvlasnici, odnosno da sami upravljaju sustavom preko kojeg će prodavati svoje proizvode i dostavljati ih izravno na adrese krajnjih kupaca.

– Naša je specifičnost to što smo fokusirani na voće i povrće više nego na druge vrste hrane iako je u ponudi cijeli segment domaćih proizvođača. Imamo izuzetan web sustav koji nam omogućava velik protok robe u jedinici vremena. Proizvode ne skladištimo nego sve ide po principu “s polja do stola u roku od 24 sata”, uz isključivanje prekupaca i uvoznika – istaknuo je.

Portal Finoteka.com lani su, dodaje, bez ikakve naknade, ponudili na raspolaganje i Ministarstvu poljoprivrede, no ono ih je odbilo i nekoliko tjedana kasnije pokrenulo, ne baš uspješan, svoj. Lani je na početku pandemije koronavirusa i lockdowna potražnja za domaćim na tražilici eksplodirala te rasla i 500%, a danas taj rast iznosi solidnih 50%.

Prema riječima voditelja LAG-a Milana Medića, kroz edukacijske aktivnosti u projekt će biti uključeno 120 dugotrajno nezaposlenih osoba iz općina Žumberak, Ribnik i Sveti Martin.

– Tako će stanovnici seoskih zajednica dobiti mogućnost stavljanja neiskorištenih kapaciteta u službu samozapošljavanja kroz povezivanje s aktivnostima novog društvenog poduzeća – rekao je. Najnoviji trendovi pokazuju da industrija hrane i pića brzo stiže tempo kojim napreduje ukupna e-trgovina pa se tako očekuje da će on line tržište namirnica u Europi do 2023. porasti za 66%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije