Pred bankrotom

Fitch srezao kreditni rejting Grčkoj, spas je u MMF-u i EU

'Greek Prime Minister George A. Papandreou speaks to media upon arrival at an European Union summit at the European Council headquarters on March 26, 2010 in Brussels. The euro firmed on Friday but st
'JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN'
09.04.2010.
u 19:00

Uslijed zabrinutosti investitora jedna od najjačih svjetskih rejting agencija Fitch smanjila je kreditni rejting ove posrnule zemlje. Umjesto dosadašnjeg rejtinga BBB +, Grčka sada ima rejting BBB -.

Grčka mora tražiti financijsku pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi spasila svoje financije, upozoravaju investitori, a prenosi BBC. "Vrijeme je da se na stol stavi neki novac", izjavio je John Stopford, jedan o čelnika Ivesteca, te dodao: "Došli smo do samo dvije opcije – financijska potpora MMF-a ili organizirano restrukturiranje duga."

Njegove riječe došle su nakon što je i Alistair Newton, strategijski stručnjak Nomura Securitiesa, kazao da se povećava vjerojatnost da grčka vlada mora u pomoć pozvati MMF i EU, što bi se operativno moglo dogoditi do kraja svibnja. Do tada će trajati volatilnost na tržištu novca jer trenutačna strategija Grčke za izlazak iz financijskih problema očito nema pravi učinak. Kamate na grčke obveznice u četvrtak su dosegnule najviše razine od uvođenja eura. Grčka je, naime, vjerovala da će se izvući bez pomoći MMF-a i EU te da će obećanja kako će države EU intervenirati u slučaju pogoršanja situacije biti dovoljna. No, tržište i investitori traže konkretnije planove, poglavito to očekuju o Njemačke, no istodobno su skeptični spram toga je li Njemačka dovoljno jaka da osigura takvu novčanu pomoć.

Uslijed zabrinutosti investitora jedna od najjačih svjetskih rejting agencija Fitch smanjila je kreditni rejting ove posrnule zemlje. Umjesto dosadašnjeg rejtinga BBB +, Grčka sada ima rejting BBB -. , a troškovi kamata sve su veći.  Ukoliko primjer Fitcha budu slijedile ostale značajne rejting kuće odnosno Standard & Poor's i  Moody's, fond menadžeri morat će prestati investirati u grčki dug, piše BBC.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
21:54 09.04.2010.

\"The Coming European Debt Wars\" . EU Countries sinking into Depression Government debt in Greece is just the first in a series of European debt bombs that are set to explode. The mortgage debts in post-Soviet economies and Iceland are more explosive. Although these countries are not in the Eurozone, most of their debts are denominated in euros. Some 87% of Latvia’s debts are in euros or other foreign currencies, and are owed mainly to Swedish banks, while Hungary and Romania owe euro-debts mainly to Austrian banks. . . Bankers in Sweden and Austria, Germany and Britain are about to discover that extending credit to nations that can’t (or won’t) pay may be their problem, not that of their debtors. No one wants to accept the fact that debts that can’t be paid, won’t be. Someone must bear the cost as debts go into default or are written down, to be paid in sharply depreciated currencies, but many legal experts find debt agreements calling for repayment in euros unenforceable. Every sovereign nation has the right to legislate its own debt terms, and the coming currency re-alignments and debt write-downs will be much more than mere “haircuts.”

TH
than
23:05 09.04.2010.

Nije to nista. Ostatak PIGS-a (Portugal, Italija, Grcka, Spanjolska) ce slicno proci. Nista bolje nije niti u Irskoj (da sada ne idem po balktickim zemljama). Oni su bili obecana zemlja samo zato sto su usli kako su usli i svi su pumpali pare u nju. Sto govori, da rasprodaja svega i svacega za ulazak u EU nije pravi put, ali kao da je bitno ovim lopovima na vlasti. Narod ce se jako razocarati kada udjemo u EU, a tek kada uvedemo € biti ce \'slavlje\' na vrhuncu. Nakon hladnog tusa cemo shvatiti da i dalje ovisimo prakticki sami o sebima. Da ne spominjem da kada Srbija udje u EU da umjesto da ona nama plati ratnu odstetu, mi cemo uplacivati u nazovimo to fond za nerazvijene, a buduci da je Srbija nerazvijenija od nas, vuci ce nase pare da ona ekonomski jaca... Igrama nikada kraja, ali kao da je bitno. Stoci sitnoga zuba je bitnije prepucavanje oko toga tko je na vlasti, od toga kako vladaju i koliko su iskreni (ovaj, jel\'te, korumpirani).

BL
Blender
09:32 10.04.2010.

Grci su vec vise od 40-ak godina pred bankrotom, sad im kao treba pomoc, isto kao i Amerikancima koji su duzni preko 4 triliona,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije