PLAN

Fondom od dva bilijuna dolara Saudijci se pripremaju za kraj naftne ere

A labourer stands on a scaffolding as he works at a residential building in Riyadh, Saudi Arabia in this February 9, 2016 file photo. REUTERS/Faisal Al Nasser/Files
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2016.
u 09:47

Novca će biti toliko da bi taj fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway, kaže princ Muhammed bin Salman

Saudijska Arabija namjerava preko Javnog investicijskog fonda (PIF), koji bi trebao kontrolirati dva bilijuna dolara, smanjiti ovisnost o prihodima od nafte i pripremiti ih za kraj naftne ere. Taj je plan iznio princ Muhammed bin Salman u intervjuu za Bloomberg. Uz investiranje u domaću privredu, novcem fonda bi se kupovale dionice svjetskih divova, a novca će biti toliko da bi fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway.

– Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu – kazao je Salman te dodao kako taj fond već ima akcije u Saudi Basic Industries Corp, najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na burzama i najvećoj saudijskoj banci National Commercial Bank, a aktivan je i u inozemstvu.

Jedan od prvih koraka na tom putu stvaranja megafonda bit će javna ponuda saudijskog naftnog giganta Aramco koji bi kasnije trebao biti pretvoren u industrijski konglomerat. Prva ponuda dionica mogla bi biti ostvarena već iduće godine, a vjerojatno je da će u prvoj fazi Saudijska Arabija prodati tek pet posto dionica. Prema sadašnjem planu, do 2020. godine planiraju povećati udio ulaganja u inozemstvu na 50 posto. Prema predviđanjima princa Muhammeda bin Salmana, Saudijska Arabija će u roku od 20 godina provesti diversifikaciju svoje ekonomije tako da neće isključivo ovisiti o nafti. Saudijska Arabija već je započela strukturalne reforme kako bi, zbog pada cijena nafte, zadržala budžetski deficit ispod 15 posto BDP-a. No, pitanje je dolaze li ovakvi potezi prekasno. U studiji MMF-a navodi se da su zemlje iz ovog dijela svijeta propustile možda i najbolju šansu za ovakve poteze – period kada je cijena nafte bila iznad 100 dolara za barel.

>> Saudijska Arabija, Rusija, Venezuala i Katar 'zamrznut' će proizvodnju nafte

Komentara 4

DU
Deleted user
11:11 03.04.2016.

Kad potražnja za naftom nestane , nestat će i bogatstva svih tih zemalja koja su stvorena zahvaljujući nafti, zato što te zemlje nemaju ni škole ni stručnjake ni bilo kakvu alternativu za stvaranje novih vrijednosti. Svaki fond kao i ušteđevina brzo nestane ako se s njim nezna raspolagati.A oni to neznaju.

AR
arwin
10:31 03.04.2016.

Plan im je bezveze. Onog trenutka kad nafte ne bude ili prestane biti bitna Amerikanci će im uzet pare a susjedi raskomadati državu.

NE
nemesisdns
13:01 03.04.2016.

Saudijci su u hivnima i to znaju i sami, prosle godine su bili u minusu a taj fond ce bit u vlasnistvu princa i jos 100injak drugih a drzava ce propasti a arabi navalit u eu. Da bi sve ostalo u redu morali bi stvorit industrija i zaposlit 20m ljudi kad nafte nestane, glavno da su oni 4 najveci kupac vojne opreme na svjetu, pitam se zasto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije