Rujan donio pad kreditnog portfelja za 1,4 milijardi kuna prema kolovozu

Građanima čak 4,6 milijardi kuna kredita manje nego prošle godine

rohatinski
Jurica Galoić/Pixsell
02.11.2009.
u 18:20

Najvećoj, Zagrebačkoj banci dobit je pala 10 posto, a Privrednoj banci, koja u krizi jedina nije povećala kamate na stare kredite, 22 posto.

Rujan je donio dalji pad kreditne aktivnosti banaka, a prvi put otkako je izbila kriza zabilježen je i pad kreditnih plasmana na mjesečnoj razini za približno 1,4 milijarde kuna. Trend razduživanja stanovništva i tvrtki ove jeseni dobiva na žestini, tako su krajem rujna građani imali čak 4,6 milijardi kuna manje kredita nego krajem prošle godine. Stambeni krediti stagniraju, a svi drugi oblici kreditiranja padaju.

Tvrtke nemaju za obveze
Nakon izbijanja krize povećala se jedino kreditna zaduženost države za 12 milijardi kuna, no posljednja dva mjeseca otkrivaju da banke više ne odobravaju kredite ni državi i državnim fondovima. Kreditna suša, potpomognuta porastom loših kredita, istopila je i dobit banaka koja je u prvih devet mjeseci 14 posto niža nego što je bila u isto vrijeme lani.

Najvećoj, Zagrebačkoj banci dobit je pala 10 posto, a Privrednoj banci, koja u krizi jedina nije povećala kamate na stare kredite, 22 posto. Dobit banaka i dalje je solidna - 3,44 milijarde kuna, ali stopa profitabilnosti spušta se ispod 10 posto. Prisilno razduživanje zahvatilo je i tvrtke, kod kojih je krajem rujna također evidentirana niža zaduženost nego početkom godine - 400 milijuna kuna, pa ne čudi što sve više tvrtki ima problema s otplatom dospjelih obveza.

Povećala se štednja
Sve je plići i izvor iz kojega banke crpe resurse za nove kredite, ukupni su depoziti krajem rujna bili oko osam milijardi kuna ili tri posto veći nego krajem prošle godine i dosegnuli su 255 milijardi kuna. Stanovništvo je u tom razdoblju povećalo štednju za šest milijardi kuna, a taj rast dogodio se pod utjecajem visokih kamata na štednju koje su banke ponudile.

Ključne riječi

Komentara 2

CA
Capolo
20:24 02.11.2009.

Rekao bi jako odgovorno od građana, svaka čast.

BI
bioninjahrv
14:44 03.11.2009.

PBZ nije povećala kamate, a šta je sa toliko spominjanom jedinom Hrvatskom bankom HPB? Ako jedna banka u talijanskom vlasništvu može tako nešto napraviti kako ne može jedna banka u našem vlasništvu. Još jedan dokaz da te niko ne možee zaj... kao naš čovjek, nitko.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije