Uspjeh

Hrvatski turizam 
prošle godine pobjednik na Mediteranu

turisti
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
28.01.2016.
u 12:05

Hrvatski turizam je prošlu godinu završio s 1,3 milijuna noćenja i rastom prema prethodnoj godini od 7,9 posto

Prošla je godina za europski turizam bila uspješna. Zemlje Europske unije uknjižile su 2,8 milijardi noćenja, 3,4 posto više nego u 2014. godini.

U većini članica turistički su domaćini poslovali s plusom, a Hrvatska spada u krug zemalja s natprosječno dobrim rezultatima.

Štoviše, za hrvatski se turizam u 2015. sa 71,3 milijuna noćenja i rastom prema prethodnoj godini od 7,9 posto, može reći i da je mediteranski pobjednik.

Nestabilne zemlje južnog Mediterana imaju teškoća već nekoliko sezona, ali i turistička velesila Španjolska zabilježila je skromniji rast broja noćenja nego Hrvatska, 4,3 posto, Italija ih je imala 1,8 posto više, Malta 1,2 posto, a Grčka, recimo, tek nepunih jedan posto više nego u 2014. Pritom su domaći gosti kod nas poboljšali prosjek, noćenja domaćih gostiju rasla su po stopi od 11,6, a strana 7,6 posto, dok je grčke brojke umanjio podbačaj noćenja samih Grka od 1,6 posto.

Propulzivni Rumunji

Najviše je u zemljama Europske unije u odnosu na 2014. godinu rastao turizam Rumunjske, s porastom od 15,9 posto u 2016. godini Rumunji su dosegnuli 23,4 milijuna noćenja.

Godina je bila natprosječno dobra i za Slovačku te Češku, koje su imale rast broja noćenja od 11,5 i 10,3 posto. Četvrta je Hrvatska, a potom slijede Slovenija i Poljska sa 7,5 i 6,9 posto više noćenja nego u 2014. godini.

Ponajveći minus u broju noćenja prošle su godine imali domaćini u Litvi, i to od 7,4 posto. 

>> Lorencin mi je ostavio najuspješniji resor s rekordnom sezonom

Komentara 2

ČA
čarapan
12:32 28.01.2016.

Da imate naj lepsu obalu,vala imate.Bog nije mogao naci bolje mesto da vas bas tu podari.Od Novi Grad pa sve do Prevlake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije