HBOR

IGH i Konstruktor nisu zvali HBOR za posao stoljeća

kovačev
Arhiva 24sata
04.03.2010.
u 15:06

- Ključno je bilo izdavanje 124 milijuna eura jamstava, a mi smo to mogli riješiti s međunarodnim financijskim institucijama, kazao je Kovačev.

Konzorcij Konstruktor i IGH nije se obratio Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u vezi s gradnjom autoceste u Crnoj Gori koji je neslavno propao, požalio se čelnik HBOR-a Anton Kovačev. Prvi čovjek HBOR-a istakao je na Savjetu o mikrokreditiranju u Zagrebu da je projekt propao zbog mnogo manjih jamstava od milijardu eura koji je bio udio hrvatskoga konzorcija.

– Svim izvoznicima, osobito onima koji pregovaraju o velikim poslovima, preporučujemo da nas od početka uključe u pregovore. Za ovaj posao u Crnoj Gori nitko nas nije zvao, sve do prije mjesec dana, kada je već bilo kasno. Ključno je bilo izdavanje 124 milijuna eura jamstava, a mi smo to mogli riješiti s međunarodnim financijskim institucijama – kazao je Kovačev. Čelnik HBOR-a kazao je da pregovaraju s njemačkim partnerima o 20 milijuna eura kredita za male poduzetnike, koji bi se davali uz kamatnu stopu od 2,16 posto.

Premijerka Jadranka Kosor istakla je na Savjetu da je jučer počelo i ostvarivanje Jamstvenog fonda kroz koji će Vlada za gospodarstvo osigurati najmanje četiri milijarde kuna. Osvrnula se i na kritičare Vladinih subvencija od 200 eura za kupnju četvornoga metra stana.

– Ova mjera je sasječena u prvoj sekundi. Sigurni smo da ćemo pokrenuti ciklus prodaje i sniženja cijene stanova. Očekujemo da će se prodati tisuću stanova, što će pokrenuti građevinare da i dalje mogu graditi – kazala je J. Kosor. Premijerka je istakla kako joj najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku o rastu industrijske proizvodnje daju sigurnost da ćemo se izvući iz krize.

– U to sam sigurna više nego ikad prije – kazala je J. Kosor i dodala da je Vlada Operativnim planom poticanja malog i srednjeg poduzetništva osigurala 326 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije