financijski savjetnik

Izjava vlasnika nekretnine banci treba zbog regulatora

vrbani
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
15.10.2014.
u 13:31

Svrha korištenja nekretnine banci je važna radi dodjele pondera rizika. Pritom se kuće za odmor ne smatraju stambenom nekretninom, za razliku od onih u kojima se živi ili se iznajmljuju, kaže Eduard Vargović, direktor Centra za individualne klijente poslovnice Gradska štedionica

P: Poštom sam dobila izjavu vlasnika stambene nekretnine, na koju imam hipoteku, koju trebam potpisati i vratiti u banku. Molim vas informaciju o čemu je točno riječ i zbog čega trebam potpisati taj dokument ?

Ema (Zagreb)

 

O: Izjave vlasnika stambene nekretnine o korištenju nekretnine založene uz kreditni račun služe ponajprije za osiguranje točnosti u regulatornom izvještavanju i u izračunu adekvatnosti kapitala banke te se koriste isključivo za interno vrednovanje založene nekretnine.

Banka još od ožujka 2010. već u postupku odobravanja stambenih kredita ima uključena i pitanja iz navedene izjave. Za kredite odobrene u ranijim godinama izjave uglavnom prikupljamo prilikom dolaska klijenata u poslovnicu, a sada ih pismom tražimo od svih klijenata koji ih još nisu dali. Zakonom o kreditnim institucijama koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014., usklađuju sa propisi Republike Hrvatske s propisima Europske unije. U hrvatski pravni poredak prenosi se nekoliko direktiva, između ostalog i Direktiva 2013/36/EU te se uređuje provođenje Uredbe br. 575/2013 o bonitetnim zahtjevima za kreditne institucije i investicijska društva. Radi toga, HNB je donijela Odluku o provedbi dijela Uredbe br. 575/2013 koji se odnosi na vrednovanje imovine i izvanbilančnih stavki te izračunavanje regulatornog kapitala i kapitalnih zahtjeva.

Različitim se vrstama nekretnina dodjeljuju pripadajući ponderi rizika. Prema toj uredbi, za kreditne izloženosti banke, u cijelosti osigurane nekretninama u kojima stanuje ili će stanovati, odnosno koje iznajmljuje ili će iznajmljivati vlasnik ili korisnik, dodjeljuje se ponder rizika 35 posto. Ponder je jednak ako vlasnik stambene nekretnine ima u vlasništvu najviše dvije stambene nekretnine. Odluka također propisuje što se smatra stambenom nekretninom, a što ne. Primjerice, kuće za odmor ne smatraju se stambenom nekretninom. Kako bi se mogao primjenjivati ponder rizika 35 posto, banka mora raspolagati podatkom o načinu korištenja založene nekretnine i broju nekretnina u vlasništvu založnog dužnika. Niste u obvezi odgovoriti na pitanja niti povratno proslijediti potpisanu izjavu, no ako to učinite, pomoći ćete nam u kvalitetnijem upravljanju kreditnim portfeljem, kao i založenim instrumentima osiguranja.

Napominjemo da je još jedan od regulatornih zahtjeva i taj da založena nekretnina mora biti osigurana od požara pa provjerite jeste li obnovili policu osiguranja od požara. To je instrument koji i vas štiti od rizika gubitka založene imovine.

>>Početnicima optimalno ulaganje u novčane fondove

>>Uđite na prava vrata – nekretnine u Istri i na Kvarneru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije