Mjere

Japanska središnja banka protiv jačanja jena

burza japanska
arhiva VL
30.08.2010.
u 09:01

Analitičari strahuju kako jačanje jena potkopava krhki oporavak Japana. Jaki jen čini njihove proizvode manje konkurentnima u inozemstvu, tvrde.

Japanska središnja banka najavila je mjere za poticanje kreditiranja usmjerene na suzbijanje rasta vrijednosti jena. Nakon hitnog sastanka središnja je banka objavila  kako će povećati kreditiranje komercijalnim bankama za 10 bilijuna jena, odnosno 117 milijardi dolara.

Ova je mjera osmišljena kako bi se smanjila vrijednost valute i potaknulo kreditiranje poduzeća.

Analitičari strahuju kako jačanje jena potkopava krhki oporavak Japana. Jaki jen čini njihove proizvode manje konkurentnim u inozemstvu, tvrde.

Japanska središnja banka u priopćenju je objavila kako je njen niskokamatni kreditni program dosegnuo 30 bilijuna jena.

- Banka vjeruje da će monetarne olakšavajuće mjere, zajedno s državnim naporima, biti učinkovite u daljnjem osiguravanju japanskog gospodarskog oporavka - kaže se u priopćenju središnje japanske banke. Nadaju se da će povećanje iznosa kredita smanjiti kamatne stope na tržištu, suzbijajući rast jena.

 

Komentara 1

DI
dimitrijet
10:32 30.08.2010.

eh, da im je Rohatinski...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije