Odjeća nova meka investitora

Katarski emir potrošio pola milijarde eura na modnu kuću

05.11.2015., Zagreb - H Balmain kolekcija rasprodana u sat vremena.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
23.06.2016.
u 20:00

Modni brendovi privlačniji su ulagačkim fondovima - talijanski je ušao u Roberto Cavalli, američki Versace, a bahreinski u Corneliani

Katarski investicijski fond Mayhoola preuzeo je francusku modnu kuću Balmain za koju su bili zainteresirani i divovi poput Louisa Vuittona. Iznos koji je trebalo izdvojiti za kupnju cjelokupnog udjela nije otkriven, ali upućeni izvori ističu da Balmain vrijedi oko pola milijarde eura, prenosi Financial Times.

Inače, katarskom fondu ovo nije prvi izlet u modni biznis jer od 2011. godine posjeduje udjel u talijanskom Valentinu. K tome, za 27 milijuna funti kupio je udjel u proizvođaču torbica Anya Hindmarch.

Mayhoola na katarskom dijalektu arapskoga jezika znači “nepoznat”, što pomalo ironično opisuje i vlasničku strukturu fonda. Naime, iako iza fonda službeno stoji katarski emir, šeik Tamim Ben Hamad Al-Thani, vjeruje se da je fond de facto “investicijska igračka” njegove majke, Moze bint Nasser as-Missned.

Za Valentino je Mayhoola prije pet godina u pomalo tajnovitoj transakciji investicijskoj kompaniji Pelmira platio 700 milijuna eura.

Bili na izdisaju

Izvori bliski ovoj posljednjoj transakciji tvrde da novi katarski vlasnik namjerava objediniti Balmain i Valentino u jednu kompaniju te je izlistati na burzi. Balmain je 1945. godine osnovao francuski dizajner Pierre Balmain, a 1995. većinski paket dionica u kompaniji koja je tada bila praktički na izdisaju kupuje Alain Hivelin. Obitelj Hivelin također je pristala prodati dionice katarskom fondu.

Iako su za Balmain radili neki od najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera, poput Erika Mortensena i Oscara de la Rente, Balmain se popeo u vrh svjetske mode na čelu s kreativnim direktorom Olivierom Rousteingom, koji je tu dužnost preuzeo 2011. kao 25-godišnjak.

Balmainove odjevne predmete krajem prošle godine upoznali su, inače, i Hrvati, jer je H&M lansirao kolekciju u suradnji s tom kućom, što je izazvalo i neviđen interes domaćih kupaca koji su nakon višesatnog stajanja pred trgovinom u centru Zagreba robu s Balmainovim potpisom razgrabili u nekoliko minuta.

Osim bogatašima s Arapskog poluotoka, Balmain je bio zanimljiv i drugim ulagačima, poput L Capitala, investicijske podružnice diva luksuzne robe LVMH. Međutim, kupnja Balmaina već je druga bliskoistočna akvizicija europske modne kuće ovoga tjedna. Početkom tjedna bahreinska investicijska kuća Investcorp Bank BSC stekla je 55 posto udjela u talijanskoj modnoj kući Corneliani.

Pitanje isplativosti

Analitičari upozoravaju na činjenicu da su modne kuće očito sve zanimljivije baš investicijskim fondovima. Talijanska investicijska kuća Clessidra prošle je godine kupila modnu kuću Roberto Cavalli. Američki fond Blackstone godinu prije preuzeo je 20 posto udjela u Versaceu. No, pitanje je koliko je modni biznis, kao dio širega segmenta luksuzne robe, trenutačno isplativ. Konzultantska kuća Bain predviđa tako da će globalna prodaja ove godine rasti u najboljem slučaju dva posto, što je drugi najslabiji rast još od 2009. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije