SLAB INTERES

Lokalne uprave i poduzeća propuštaju američke donacije

05.12.2001.
u 00:00

U Hrvatskoj se na natječaje za ekološke projekte jedinice lokalne uprave javljaju manje nego u drugim zemljama * Većina ustukne jer donatori postavljaju uvjete

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) donirala je u protekle dvije godine 530.000 dolara za različite ekološke projekte u Hrvatskoj, a u tijeku je šesti natječaj za nove donacije. Natječaj se za zemlje srednje i istočne Europe te nove nezavisne države provodi preko EcoLinks programa, koji ima svoju ispostavu i u Zagrebu. Aktualni natječaj otvoren je do sredine siječnja 2002. godine, a na njega se mogu prijaviti zainteresirane tvrtke te lokalne uprave iz Hrvatske te, eksperimentalno, subjekti iz područja Konjica ili Mostara.

Ponuda je zanimljiva, američka organizacija nudi 50.000 USD bespovratne novčane pomoći ekološkim programima namijenjenim uvođenju i primjeni čistije proizvodnje. Uz ekološku i ekonomsku isplativost projekta, važan uvjet koji donator postavlja jest da se projekt provodi u suradnji s najmanje jednim stranim partnerom, bilo iz Amerike ili neke od susjednih država. EcoLinks nije jedini program koji na hrvatskom tržištu nudi novčanu pomoć za različite ekološke projekte, ali spada među značajnije s obzirom na to da nema limitiran proračun, već se u odluci o dodjeli jednokratnih pomoći ravna prema kvaliteti pristiglih programa.

U Hrvatskoj samo 11 programa

Dosadašnje je iskustvo, međutim, pokazalo da se susjedne države znatno više koriste takvom prilikom jer dok je u Hrvatskoj po 50.000 dolara uloženo za jedanest različitih programa, u Rumunjskoj su financirana 44 programa, Bugarskoj 36, Makedoniji 14, Ukrajini 23... U USAID-u tvrde da prednost ima dobar projekt, nevezano za zemlju iz koje potječe.

- Pozivamo sve koji imaju konkretan ekološki problem koji žele riješiti da se jave. Financiramo sve vrste predinvesticijskih aktivnosti, a iskustvo je pokazalo da se već pri izradi projekta mogu postići značajne uštede - napominje Željka Medven, predstavnica EcoLinksa za Hrvatsku i BiH.

Dobre izglede da ga uvrste u skupinu svojih najboljih programa ima petrinjski "Gavrilović", gdje je već pri izradi programa, postignuta značajna ušteda vode u jednom segmentu proizvodnje. No, dok su u "Gavriloviću" imali petlje prijaviti se na natječaj, većina drugih, napominju u EcoLinksu, ustuknu kad shvate da donatori ipak postavljaju neke uvjete koje moraju zadovoljiti.

- Uočili smo da se u drugim državama na natječaj više javljaju jedinice lokalne uprave i samouprave nego kod nas. Njima je teško konkretizirati problem i prijaviti koncept - napominje Ž. Medven.

Milica Opačić, voditeljica "Gavrilovićeva" projekta, napominje da je i njoj to bio velik izazov.

- U početku sam bila skeptična jer je to i meni bila novost. No, riskirali smo i uz puno osobnog angažmana uspjeli. Nakon izrade projekta, ušli smo u realizaciju investicije, a njezin povrat očekujemo nakon pet godina. Problem je hrvatskih poduzeća u tome što nemaju gotove projekte na osnovi kojih bi mogli tražiti investitore. U svijetu ima novca za ekološke projekte, ali potrebno ih je izraditi i zato je EcoLinks program značajan - kaže Milica Opačić.

Ljubica Gatarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije