Zakašnjeli oporavak

MMF nam predviđa šestu godinu recesije i smanjenje BDP-a 0,6%

kune, novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.04.2014.
u 16:18

MMF očekuje tek blagi rast cijena od samo 0,5 posto na godišnjoj razini i visoku nezaposlenost

Hrvatsku i ove godine čeka pad gospodarske aktivnosti, i to 0,6 posto, objavio je MMF, tako da je sve više institucija koje nam predviđaju šest godina recesije i blagi oporavak (0,4 posto) tek u 2015. godini. Sve do jučer MMF je računao da će ova godina biti pozitivna s čak 1,5 posto rasta, no sad su prilično pesimistični.

Mjesečni podaci DZS-a pokazuju oporavak izvoza u siječnju, i to 21,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Uvoz je, pak, u plusu 8,8 posto. Broj nezaposlenih spustio se s jučerašnjim danom na 372.000, što je oko 13.000 nezaposlnih manje nego prije mjesec dana. MMF je uvjeren da će nezaposlenost i dalje ostati na visokim razinama, predviđaju nam i povijesno nisku inflaciju od samo 0,5 posto na godišnjoj razini.

Kao najveći rizik za rast u regiji izdvojili su zakašnjeli oporavak eurozone i obnovljenu volatilnost na financijskim tržištima, proizišlu iz geopolitičkih zbivanja, odnosno iz okončanja programa monetarnih poticaja američke središnje banke.

>> Bruxelles 
odbio plan štednje hrvatske Vlade!

Ključne riječi

Komentara 19

ME
medjimurje
16:28 08.04.2014.

A svasta od tog MMF-a , nemaju pojima . Nasa vlada na celu sa velikim vodjom je rekla da imamo prosle god mali rast a ove nekoliko postotaka . Nafte i plina kolko zelis , investitori se guraju koji cece prvi , broj nezaposlenih pada vec od prosle godine a to sve zahvaljujuci kukuriku koaliciji . Ma bravo drugovi

LI
lindov
17:00 08.04.2014.

Jako se dobro sjecamo kako je jos prije nekoliko mjeseca nas ministar I veliki ekonomski strateg gospodin Vrdoljak jasno I glasno izjavljivao kako cemo vec u 2013 Imati rast gospodarstva. On, kao I drugi ministri ove vlade ipak to necee dozivjeti u ovom njihovom mandatu. Koja sramota za Hrvatsku, a o nesposobnosti bolje da I ne govorimo

OS
osica
20:52 08.04.2014.

" Ma nije to važno - naša vrhuška se danas suzdržala od komentara , zaokupljeni su EU foteljama , a za sutra će već izmisliti neki rast i reći da MMF pojma nema kako je kod nas sve u uzlaznomom trendu i samo što nismo dobili sve novce iz EU fondova - jer smo krasni... "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije