PROIZVODNJA I EKOLOGIJA

Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati

Deceuninck grupa
Foto: Deceuninck grupa
1/4
10.10.2019.
u 14:41

Klimatske promjene goruća su tema na globalnoj razini. Sve je veći imperativ da tvrtke u svoje poslovanje integriraju i brigu o okolišu

Industrijska revolucija u 18. stoljeću donijela je u punom smislu te riječi revoluciju i unaprijedila sve aspekte života ljudi. No uz cijenu – industrijska revolucija snažno je ubrzala klimatske promjene, a njihovog smo utjecaja sve više i više svjesni. U medijima redovito čitamo o topljenju polarnih kapa, svjedoci smo promjenama u vremenskim uvjetima i sve češćih toplinskih udara, a dramatična upozorenja znanstvenika i aktivista na ovogodišnjem summitu UN-a o klimi kako će svatko na svijetu biti pogođen promjenama koje gledamo ako se ne zaustavi rast emisija ugljičnog dioksida nisu nikoga ostavila ravnodušnim. Sve se više priča o nužnosti prelaska na održive načine života i poslovanja, a pritom se sve više uvodi pojam cirkularne ekonomije, koncepta koji zagovara povratak prirodi, fokus na energetsku učinkovitost i ekološku održivost. U osnovi ove ekonomije je stav da otpad ne postoji, odnosno da se sve treba reciklirati ili koristiti u neke druge svrhe.

Jedan od globalnih igrača za proizvodnju PVC profila za prozore i ostala građevinska rješenja, Deceuninck grupa prepoznao je imperativ o prelasku na cirkularno ekonomiju još 1999. godine. Deceuninck grupa jedna je od prvih potpisnika Povelje u održivom poduzetništvu Zapadne Flandrije, inicijative čiji su ciljevi promicanje održivih poslovnih praksi i ostvarenje napretka na ekološkoj, ekonomskoj i društvenoj razini. Također, Deceuninck je jedno od prvih poduzeća koja je dobilo certifikat EuCertPlast, kao i oznaku VinylPlus za održive proizvode i proizvodne procese.

Foto: Deceuninck grupa

Naime, ova belgijska grupacija proizvodi visokokvalitetne profile od materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati. Neprestanim ulaganjem u alate za povećanje udjela recikliranih materijala kompanija štedi 90 posto energije u ponovnoj proizvodnji sirovina.

Grupacija u Belgiji otvorila je postrojenje za recikliranje i izradu kompozitnih materijala koje godišnje reciklira do 45.000 tona PVC-a, pa na taj način smanjuju emisiju CO2 za oko 90.000 tona. Reciklirani PVC koristi se za proizvodnju novih profila, a na taj način dobivena sirovina može se ponovno koristiti sedam puta. Osim što se na taj način doprinosi zaštiti okoliša, kvalitetno proizvedeni i dizajnirani profili čuvaju naš planet, ali donose uštedu tako što se u zimskim mjesecima manje troši na grijanje. S prodajnim lancima u više od 90 zemalja i uz više od 3900 zaposlenih, Deceuninck grupa redovito opskrbljuje preko 4000 kupaca diljem svijeta. U Hrvatskoj su prisutni od 2004. godine i danas zapošljava preko 100 djelatnika, a na domaćem tržištu aktivno surađuju s više od 200 poduzeća specijaliziranih za proizvodnju prozora i vrata. Kako bi svi njihovi profili zadovoljavali vrhunske standarde, osobitu pažnju posvećuju preciznoj ugradnji, stoga u Deceuninck grupi pa mnogo ulažu u kontinuiranu edukaciju svojih zaposlenika. U svim zemljama u kojima posluju, kompanija redovito organizira i sudjeluje na seminarima i pruža svojim partnerima kontinuiranu tehničku podršku te aktivno radi na edukaciji svih djelatnika.

Foto: Deceuninck grupa

Posebno su ponosni na novu generaciju prozorskih profila nazvanu Elegante koja s Uf vrijednošću do 0,93 W/m2K ispunjava maksimalne zahtjeve u pogledu toplinske i zvučne zaštite kao i standarda za pasivne kuće. Profile Elegante karakterizira minimalistički dizajn koji svojom uskom izvedbom, uskim preklopima i novom kutnom sustavu letvica ostakljenja te opcijskim aluminijskim oblogama i prozorskim profilima boje antracita postiže dojam aluminijskog prozora. Ovaj tip profila odlikuje i visoka razina sigurnosti. U pogledu protuprovalne zaštite sustav postiže klasu otpornosti RC2 koju policija preporučuje kao standard.

Sve to prepoznali su i stručnjaci pa je tako linija Elegante osvojila dvije prestižne nagrade za dizajn German Design Award u kategoriji “Special Mention” i prestižnu Red Dot Award za 2019. godinu.

Sadržaj nastao u suradnji s Deceuninck grupom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije