Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Može li T-HT ponoviti uspjeh Ine

05.12.2006.
u 13:33

Nije da sam sumnjao, no ipak sam malo odahnuo kad sam vidio da je cijena dionica Ine već prvi dan dostigla vrhunac od gorovo 2500 kuna. Bio sam među onima koji su otvoreno pozvali građane da kupuju, ako imaju novca, da tako pametno ulože u vlastitu budućnost i eventualno čak pripomognu domaće gospodarstvo. Jer - vjerovali ili ne - to dvoje uopće nije nekompatibilno. Tako sad čak i da cijena padne i neće, ne možete reći da niste imali priliku.

Čak ni u ovom trenutku, dok ovo pišem, nije nerazumno kupiti po cijeni od oko 2100 kuna - uostalom, po toj cijeni se upravo kupuje i prodaje. U principu, preporuke su sklizak teren, novinari bi se trebali ustručavati direktnih naputaka što i kako raditi. No, u ovom slučaju iako je bilo tako kristalno jasno da straha jednostavno nije moglo niti smjelo biti - a propustili ste svoju priliku? Imali ste novac, a odlučili ste ga ostaviti u čarapi? Nemojte sve potrošiti na skijanje, jer možda vam se već dogodine pruži još jedna prilika.

Na prvi pogled djeluje još zanimljivije kupiti dionice telekomunikacijskog poduzeća, no ipak ne mora biti tako. Inau sljedećih desetak godina može i udvostručiti svoju vrijednost, dok je s HT-om to malo vjerojatno. Telekomunikacijski mjehurić odavna se rasprsnuo, a mnogi koji su kupili dionice telekomunikacijskih tvrtki, napose Deutsche Telekoma, uskoro su shvatili da su ih zapravo preplatili, pa su uslijedile i tužbe. No, što se tiče T-HT-a, u apsolutnim iznosima njegova dobit i dalje zamamno raste.

Konkurencija, čini se, nema nikakve šanse da mu stavi soli na rep. Dolazak novih mobilnih operatora trebao bi smanjiti njegov udio na tržištu, no, on u posljednje vrijeme čak i raste. U fiksnoj telefoniji došlo je do očekivanog pada, ali samo u relativnim iznosima. Prave konkurencije zapravo još nema. U Internetu i širokopojasnim vezama, čim se pojavila tvrtka koja je nešto mogla značiti, progutana je bez pardona, uz tihu asistenciju manjinskog vlasnika države.

Pozicija je, dakle, neupitna. No, čini li to dionicu T-HT-a atraktivnom na tržištu? Ulagači bi bili presretni bilo kojom dodatnom mogućnosti za širenje portfelja, kamoli ne s jednom takvom kvalitetnom tvrtkom, no pitanje je koliko bi se na toj dionici moglo ostvariti kad bi je držali dugo poput one Inine, barem kako je savjetovano. Dionica T-HT-a kao stvorena je za svakodnevno kupi-prodaj tržište i teško može predstavljati sigurno dugoročno utočište za vaš novac. Dakle, samo za one prave igrače, koji ni onog prvog dana trgovanja dionicama Ine nisu ostali nasanjkani.

Deseci tisuća novih dioničara prvi dan mogli su samo u čudu gledati kako cijena raste i zatim prema kraju dana ponovo pada. Mnogi bi bili zadovoljni i zaradom tog prvog dana, pogotovo oni koji su se morali potruditi da skupe potrebnu svotu. No, možda je i bolje tako, jer takvih skokova vjerojatno će i dalje biti. Lijepo je kad netko zaradi, no u cijelom ovom poslu s Inom najvažnije je da što više građana postanu i ostanu- dioničari.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije