ususret sezoni

Na berlinsku burzu po novih sto tisuća njemačkih turista

turizam
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.03.2014.
u 17:00

Hrvatska se prijašnjih sezona utaborila među top pet odredišta

Čak 7,7 milijuna Nijemaca na spomen Hrvatske ne otklanja mogućnost da jednom ode na odmor u tu zemlju, a 2,7 milijuna u Lijepu Našu planira u iduće tri godine. Koliko će ih doći u 2014.? Godišnje barem jednom izvan zemlje otputuje čak 53 milijuna Nijemaca, hrvatski su Jadran pak lani izabrala dva milijuna, a na najveću svjetsku burzu turizma, ovotjedni berlinski ITB, hrvatski turistički čelnici putuju s ambicijom da privuku novih sto tisuća njemačkih gostiju.

Sjena ukrajinske krize

Kriza je prošlost, Nijemci su, pokazuju sve analize, raspoloženi putovati u 2014., a Hrvatska se proteklih sezona već utaborila među top pet inozemnih odredišta. Sva je sreća i činjenica da su se nemiri u susjednoj BiH smirili. Iako, iznenađenja uvijek može biti. Recimo, u prošloj se sezoni Turska, nakon višegodišnjeg uzastopnog rasta dolazaka iz Njemačke, neočekivano suočila sa stagnacijom i padom posjeta od 0,7 posto. Cipar je, prema istoj analizi njemačkih turoperatora, uknjižio dramatičnih 34 posto minusa iz Njemačke. Analitičari to objašnjavaju lipanjskim stečajem GTI-ja i Sky Airlinesa. Istodobno, Hrvatska je tijekom lanjske sezone uknjižila sedam posto više aviogostiju iz Njemačke (ukupno 365.000). Hrvatska jest popularna, među ostalim, zbog blizine i ponajprije jer je autodestinacija, ali valja znati da je na odmor u Grčku 2013. letjelo 1,6 milijuna Nijemaca, u Italiju 2,1 milijun, u Tursku 3,8, a u nedostižnu Španjolsku čak 8,2 milijuna.

Omjeri će biti slični i ove godine. Iako, iznenađenja su uvijek moguća. Trenutačno, nevezano za Hrvatsku, turističke radnike u Njemačkoj poprilično zabrinjavaju Ukrajina i rusko zveckanje oružjem. Eskalacija sigurno ne bi donijela dobra nijednoj europskoj turističkoj zemlji, pa ni našoj.

Putnika 25 milijuna

Kako bilo, po najbrojnije hrvatske goste, u zemlju u kojoj samo putničke agencije godišnje obrnu 25,6 milijardi eura prometa, hrvatski turistički djelatnici odlaze nadmetati se s više od 10.000 izlagača iz 180 zemalja, koliko ih dolazi na berlinsku burzu. Za promidžbu u Njemačkoj Hrvatska turistička zajednica, inače, i troši najviše, nekoliko postotaka više nego lani, ukupno oko tri milijuna eura. Na berlinskom ITB-u zakupljen je štand od 220 četvornih metara, a HTZ predstavlja hrvatski turizam s još 13 suizlagača. Tijekom burze predviđeni su sastanci hrvatskih turističkih predstavnika, među ostalim, sa svim važnijim njemačkim organizatorima putovanja. Samo pet najvećih turoperatora godišnje ima oko 25 milijuna putnika i 15 milijardi eura prometa.

>> Ako barem dio turista posluša ovaj savjet, Hrvatsku čeka pravi bum!

Komentara 4

LU
lutomirski
18:11 03.03.2014.

dali mozete da im pare vec sada uzmete...ha,ha,ha,

EV
evropljanin
19:13 03.03.2014.

nemojte lagati ja ja svake godine posjecujem i t b hrvatski stand je uvik prazan. sto se tice berlincana rijetko koji zaluta u hrvatsku. mnogi negativni komentari , berlincani su multi kulti narod oni ne nasjedaju na vasu dvolicnu facu,nu facu, procitali su vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije