IZLOŽENOST DRŽAVI

Nakon hrvatskog S&P snizio i Zabin rejting sa BB+ na BB stabilno

Franjo Luković
Foto: Boris Ščitar
27.01.2014.
u 15:21

Zaba je visoko izložena hrvatskoj Vladi kroz portfelje državnih obveznica i kreditiranje entiteta povezanih s Vladom

Agencija Standard & Poor’s snizila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke s BB+ na BB uz stabilnu prognozu. Novi je rejting usklađenje s državnim, nakon što je prošli tjedan S&P spustio rejting Hrvatske.

– Rejting Zagrebačke banke primarno je određen rejtingom Republike Hrvatske pa je tako i posljednja ocjena agencije Standard and Poor’s rezultat izjednačavanja rejtinga Zabe s rejtingom RH. Navedena promjena nije povezana s fundamentima i financijskim rezultatima Zagrebačke banke – prokomentirali su u Zabi, napominjući da banka u okruženju povećanih rizika u gospodarstvu nastavlja sa stabilnim poslovanjem.

I prošlo je ljeto S&P napravio isto “usklađenje”, a ovo najnovije obrazložili su visokom izloženošću Zabe hrvatskoj Vladi kroz portfelje državnih obveznica i kreditiranje entiteta povezanih s Vladom. Promijene li ponovo rejting države, mijenjat će i Zabin.

– Ne vjerujemo da bi njezin rejting mogao biti viši od onog države – navode u S&P-u, no napominju da Zabu i dalje smatraju “strateški važnom” podružnicom UniCredita koja se uklapa u cilj da bude glavni igrač u komercijalnom bankarstvu središnje i istočne Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije