Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je godišnje istraživanje o pesticidima u hrani prema kojem je od 82.649 uzoraka hrane uzorkovane u EU-28 (prvi put u RH) te Islandu i Norveškoj, čak 97% njih bilo sigurno. Bez primjesa pesticida bilo ih je 53,6%, a 43,4% u dopuštenim granicama. Iz EU/EEA 1,6% uzoraka ne zadovoljava, iz trećih zemalja 6,5%. Usto, u 91,8% uzoraka dječje hrane te u 98,8% organske nije bilo ni najmanje pesticida.
Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH-CROCPA kaže kako izvještaj EFSA-e potvrđuje visoku razinu sigurnosti hrane u EU.
– Industrija zaštite bilja ulaže mnogo u različite projekte i edukaciju kako bi se njihovi proizvodi upotrebljavali na siguran i održiv način. Zakonski su propisani visoki sigurnosni limiti za ostatke pesticida, što na primjeru rajčice s dopuštenim količinama znači kako bi potrošač trebao jesti 7000 rajčica dnevno čitavog života da bi oni imali utjecaj na njegovo zdravlje – kazala je Brajević.
>> Ministarstvo poljoprivrede opozvalo prodaju poriluka na Kvatriću zbog previše pesticida
>> Traže povlačenje Kinderovih čokoladica jer sadrže tvar možda povezanu s rakom