Teški pregovori

Nema šanse da država prepusti dio Janafa MOL-u

lng terminal, omišalj
Arhiv VL
22.11.2010.
u 08:00

Janaf i Plinacro Vladi su najbitniji u sljedećim godinama. Nitko ih ne bi smio prodati, ni u kojem slučaju - oštro je opovrgnuo navode objavljene u Vjesniku visoki izvor iz Vlade

- To su obične bedastoće! Na temelju čega bi MOL potraživao udio u Janafu?! Oni su suvlasnici Ine, a Janaf ima mnogo vlasnika, među kojima država ima malo dionica. Janaf i Plinacro Vladi su najbitniji u sljedećim godinama. Nitko ih ne bi smio prodati, ni u kojem slučaju - oštro je opovrgnuo navode objavljene u Vjesniku visoki izvor iz Vlade. Osupnut je spekulacijama da MOL uvjetuje zadržavanje trgovine prirodnim plinom u Ini dobivanjem milijardu kuna vrijednoga vlasničkog udjela u Janafu.

- Kome to uopće pada na pamet?! Kako i s čim bi MOL mogao ucjenjivati? I za ucjenu treba postojati neki argument, a ovdje ne postoji nikakav. To netko “fura” svoje stvari. No, jasno mi je da su Rusi i Mađari zainteresirani za Janaf, Mađari posebno zbog svojih rafinerija u srednjoj Europi - komentira odlično upućen izvor, ističući da Janaf nema nikakve veze s plinom.

Pregovori pri kraju

Tvrtka Prirodni plin, koja posluje u sklopu Ine, u prvih je devet mjeseci ove godine donijela gubitak od 460 milijuna kuna, što su izvori iz Vjesnika naveli kao povod za MOL-ov pokušaj trgovine udjelima u hrvatskoj tvrtki za transport nafte. U tom bi slučaju, navode, mađarski suvlasnici zadržali plinsko poslovanje u sastavu Ine.

Prema prethodnom dogovoru s MOL-om, naime, hrvatska Vlada obvezala se nakon jednogodišnje odgode od 1. prosinca preuzeti Prirodni plin, nakon čega bi morala kompenzirati gubitke nagomilane prethodnih godina.

Trenutačno s MOL-om pregovaraju o alternativnom rješenju.

- Pregovori su u završnoj fazi, na tragu prethodnih najava da bi plin trebao ostati u sklopu Ine - uvjeren je odlično upućeni dužnosnik.

Izvjesno je da će taj dogovor, na žalost, uključivati i poskupljenje cijene plina za stanovništvo, dok bi cijene za gospodarstvo ostale iste. Spekulira se o povećanju cijene po kojoj Ina prodaje plin distributerima za oko deset posto, u odnosu na trenutačnih 1,7 kuna po kubiku. Kraj pregovora očekuje se sredinom ovog tjedna.

Domaći plin isplativ

Premda se suvlasnici Ine žale da plin prodaju po cijenama nižim od tržišnih, to ne vrijedi za domaći plin, čija eksploatacija ima daleko niže troškove od cijene po kojoj ga Ina prodaje distributerima. Plan im je bio zadržati upravo taj profitabilni dio posla, a Vladi prebaciti plinski biznis koji stvara gubitke.

Zanimljivo je i da MOL u Hrvatskoj plaća osjetno niže naknade za koncesije i rudarsku rentu nego u Mađarskoj i drugim europskim zemljama u kojima posluje.

Štogod se krilo iza glasina u energetskom sektoru, jedno je jasno - država se nema namjeru odreći dijela Janafa da bi pokrila Inine gubitke od plinskog biznisa.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
11:13 22.11.2010.

Kako su INA-uprepustili MOL-u,tako ovo sad zvuči smiješno! Ne samo da nisu odvojili plinski i vodni biznis,nego su za prvih 25%+ 1 dionica,dali skoro pa ravnopravno upravljanje tvrtkom.U drugom koraku su MOL-u kao manjinskom (ispod 50%) vlasniku dali skoro papa sva upravljačka prava.Bagra HDZ i SDP !! I sad tu neke kurchevite izjave !Prošla baka sa kolačima,a ako nam dođe MMF ode i JANAF i HEP i HPB.

JA
jankoprekobrda
10:50 22.11.2010.

Molu bi trebalo dati SUP kartu i da je po pravdi nikada nebi ni dosao u Hrvatsku

SC
Scanius
08:26 22.11.2010.

Nakon dugo dugo vremena je ovo prva pametna rijec nekog od \"sidokih duznistnika\" u vladi! Al svejedno ova vlada mora otici da se spreci veca steta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije