vladina odbijenica

'Neugodno smo iznenađeni' - Vlada Badelu odbila deblokirati račun

'29.04.2010., Zagreb - U poduzecu Badel 1862 u Vlaskoj 116 odrzana je press konferencija.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Marko Lukunić/PIXSELL
13.11.2012.
u 16:19

Blokadom računa doveden je u pitanje uspješan dovršetak financijskog restrukturiranja i dovršetak prodaje Badelovih dionica, tvrde u tvrtki

Badel 1862 d.d. iznenađen je negativnim odgovorom Središnjeg ureda Carinske uprave na podneseni Zahtjev za povlačenje rješenja o ovrsi i deblokadu računa tvrtke. Blokadom računa doveden je u pitanje uspješan dovršetak financijskog restrukturiranja i dovršetak prodaje Badelovih dionica, stoji u priopćenju tvrtke, koja je očitovanje na odbijenicu poslala Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva te premijeru Zoranu Milanoviću.

"Izuzetno smo iznenađeni stavom Ministarstva financija, Središnjeg ureda Carinske uprave, kojim se ne prihvaća naš zahtjev već nas se upućuje u predstečajnu nagodbu, naročito u svjetlu činjenice da je u samom obrazloženju donesene odluke Vlade RH o prodaji dionica prikupljanjem obvezujućih ponuda, jasno vidljivo da su donošenju Odluke prethodila zaprimljena pozitivna mišljenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Ministarstva gospodarstva, Ureda za zakonodavstvo te samog Ministarstva financija", poručuju iz tvrtke.

Vladinoj odluci o prodaji dionica prikupljanjem obvezujućih ponuda prethodila je izrada Analize uzroka nastanka neadekvatnosti kapitala i nelikvidnosti i prijedlog mjera za njihovo eliminiranje" koju je Badel izradio odmah po stupanju na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi od 1. listopada. U analizi je utvrđeno da tvrtka posluje u uvjetima neadekvatnosti kapitala, dok, prema stanju u poslovnim knjigama, po pitanju likvidnosti ne ispunjava uvjete za proglašenje nelikvidnosti, iako posluje u uvjetima otežanog podmirenja svojih obveza.

Uprava je analizu dostavila Nadzornom odboru, koji je o detaljima obavijestio Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). AUDIO je prihvatio Vladinu odluku te je svojim dopisom 9. listopada predložio Nadzornom odboru da prilikom izrade mišljenja o dostavljenim mjerama uputi upravu društva na izradu novog prijedloga mjera za ostvarenje adekvatnosti kapitala.

"Nažalost, neposredno prije sjednice Vlade na kojoj je donesena Odluka o prodaji dionica, Ministarstvo financija, Carinska uprava, Carinarnica Zagreb, pokrenula je prisilnu naplatu trošarinskog duga društva, što je dovelo do blokade računa društva Badel 1862 d.d. Iako ne osporavamo postojanje trošarinskog duga, želimo jasno istaknuti kako smo u u pokrenutom ovršnom postupku u okviru svojih podnesaka iznijeli neke specifične okolnosti u kojima se društvo nalazi te istovremeno predložili način podmirenja trošarinskog duga, a na koji prijedlog se Carinska uprava u svojim rješenjima o ovrsi nije očitovala", navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 5

NE
neverane
23:25 13.11.2012.

Jesu li to oni uspješni menadžeri kojima vlada oprašta poreze.Lako li je tako biti uspješan,moj benzin,a tvoje ideje.A što je sa kineskim poslom stoljeća?

VI
*vigor*
18:55 13.11.2012.

Vlada je slučaju Badela 1862 do sada pogriješila što nije smijenila neuspješnu upravu (Srđana Oreba) koji je u dvije godine u društvu stvorio i iskazao preko 350 mil. kn gubitka, koji je sklopio poslove koji su društvu nanijeli više od stotinu miliona kn gubitaka (posl. odnos s Orbicom d.o.o.) kroz gubitak prihoda, kupaca i tržnih pozicija, te kroz povećanje troškova distribucije, koji izvlači novac kroz brojne poslovne aranžmane s raznim agencijama kojima npr. hostese plaća 70 kn/h, koji kupuje naklonost članova NO dajući im razne poslove za društvo, popravljajući im autombile, darujući ih na brojne načine....a sve je to KRIMINAL! A Vlada se nije obračunala niti s tim kriminalom iako se cijelo vrijeme zaklinje na nultu stopu tolerancije, niti je smijenila tu upravu! I ovaj još proziva vladu radi blokade! U Badelu samo treba spriječiti kriminal i firma će poslovati pozitivno, biti likvidna i izvršavati svoje obaveze prema Državi i svim ostalim vjerovnicima! Draga Vlado, počnite sa ta dva poteza! Dugujete to poreznim obveznicima, dugujete to onima koji su vam ukazali povjerenje!

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:52 14.11.2012.

@*vigor", ocito si detaljno upucen u stanje u kojem se Badel nalazi, nadam se da ce netko od nadleznih sluzbi procitati tvoj komentar i poduzeti mjere. Zato bravo na komentaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije