Analize RBA

Obujam građevinskih radova pada 23. mjesec zaredom

\'za kvadrat....03.07.09 rijeka.....gradnja stambenih zgrada na rujevici Photo: Goran Kovacic/Vecernji list\'
Goran Kovačić/PIXSELL
07.02.2011.
u 12:10

Ova bi godina mogla donijeti blagi pozitivan pomak u obujmu radova u građevinarstvu, ali značajniji oporavak u tijeku godine ne treba očekivati, osobito u segmentu stambene izgradnje s obzirom na još uvijek neizvjestan oporavak tržišta rada

Prema posljednjim podacima DZS-a za studeni 2010. godine negativna se kretanja u građevinarstvu nastavljaju. Naime, obujam građevinskih radova i 23. mjesec zaredom nastavio je s padom te je u odnosu na isti mjesec 2009. niži za 12,1 posto, tvrde analitičari RBA.

Kažu da dvoznamenkaste stope pada koje bilježimo još od posljednjeg tromjesečja 2009. zorno pokazuju koliko je recesija pogodila ovaj segment gospodarstva. U 2009. se obujam građevinskih radova smanjio za 6,5% godišnje da bi u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine pao za 16,4%. Snažan pad gradnje objekata posljedica je negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva, što je rezultiralo odgodom investicija, smanjenjem raspoloživog dohotka građana te naposljetku i manjom potražnjom za nekretninama.

Očekuje se da će podaci za posljednji mjesec 2010. pokazati nastavak smanjenja obujma građevinskih radova, kažu analitičari RBA. Time se očekuje i negativan utjecaj građevinarstva na kretanje bruto dodane vrijednosti u posljednjem tromjesečju lanjske godine. Objašnjavaju da bi ova bi godina mogla donijeti blagi pozitivan pomak u obujmu građevinskih radova s obzirom na najavljene investicijske projekte u javnom sektoru. Ipak, značajniji oporavak građevinarstva u toku godine ne treba očekivati, osobito u segmentu stambene izgradnje s obzirom na još uvijek neizvjestan oporavak tržišta rada pa tako i potražnje za nekretninama.

Komentara 3

LU
lutomirski
07:39 08.02.2011.

oporavak trzista rada je jasan, biti ce sve vise nezaposlenih, poceti ce sve vise mladih da idu van na rad, sve manje stanovnika, znaci sve manje potraznje za stanovima, znaci zemlja bez buducnosti, kupna moc pada, promijeniti se nece nista !!!!

LU
lutomirski
02:05 10.02.2011.

Nova balkanska elita je u startu potpuno okrenula leđa i komunizmu i socijalizmu, te već 1990-e prigrlila povijesnu šansu da se u kratkom vremenu nagrabi gomile novca Ali, na postavljeno pitanje ni FAZ-ov komentator ne nalazi odgovor, pa razočarano zaključuje,, da »od strpljenja građana ovisi koliko će trajati, dok prva zemlja jugoistočne Europe ne krene putem Tunisa i Egipta« u obračun s tom prevarantskom vladom u Hrvatskoj !!!!!!!!

OB
-obrisani-
13:14 10.02.2011.

pada obujam i volumen, kada samo znaju građevinci raditi stambenoposlovne zgrade. Sve mora biti državni interes inače ništa od posla nažalost. Vlada jednostavno ne daje potporu gradnji: 1 nisu kvalitetni građevinari niti investitori osim njih 10tak uključujuć gdina Pašalića, 2.. nema potražnje jer su hrvatski građani osiromašeni. kako bi bilo realizirati projekte: 1. 20tak golf igrališta sa kapitalom povučenim iz pretpristupnih fondova EU, 2. jeftina naselja vila i ljetnikovaca za domaće građane u dalmaciji i istri? 3. projekte velikih parkova za igranje pooput Europaparka i onog talijanskog da imamo rollercoastere na moru i istri, 4. jeftine građevinske parcele na državnom zemljištu za malde bračne parove u svim gradovima, što velite na to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije