GEOFOTO

Odbili projekt koji je mogao smanjiti štete od poplave

poplava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
15.07.2014.
u 16:55

Hrvatskim vodama nudili su projekt vrijedan 10 milijuna eura

Za 10 milijuna eura mogle su se predvidjeti i smanjiti razorne posljedice poplava u Slavoniji, tvrdi Zvonko Biljecki, vlasnik Geofota, koji je prije tri i pol godine Hrvatskim vodama predložio izvođenje projekta geoinformacijskog sustava prevencija poplava.

Biljecki kaže da se, koristeći postojeće baze podataka, odnosno karte teritorija naše zemlje te određene baze podataka Hrvatskih voda, s postojećim podacima o prethodnim poplavama, točno mogu predvidjeti kritične točke, odnosno mjesta gdje je izvjesno popuštanje nasipa i izlijevanje voda.

– Nastala šteta mogla se predvidjeti, odnosno umanjiti da su Hrvatske vode i resorno Ministarstvo imali sluha za naš prijedlog, kojim smo im ponudili izvođenje projekta geoinformacijskog sustava prevencija poplava. S obzirom na to da smo već napravili prostornu bazu Hrvatske za Državnu geodetsku upravu (CROTIS), a tome se dodaju i podaci o bivšim poplavama, provedu se hidrauličke i hidrološke procjene stručnjaka i dobije se računalna simulacija kritičnih, odnosno mjesta gdje je najizglednije da će voda prodrijeti – istaknuo je Biljecki te dodao da se dobiveni podaci ujedno koriste za popravak i gradnju novih nasipa.

Funkcija tog projekta je prevencija poplava i označavanje kritičnih mjesta, čime sve nadležne instance ne dobivaju samo karte već i rješenja za prevenciju, simulacije poplava i visokog vodostaja. Projekt je bio prihvaćen, no, dodaje Biljecki, zbog spore administracije nikada nije zaživio.

>>Satelitima se poplave mogu predvidjeti pet mjeseci unaprijed

>>Srbija predlaže regionalnu suradnju u izvanrednim situacijama

Komentara 1

LU
lutomirski
20:30 19.07.2014.

ja sam to svake godine govorijo kad su bile polave, ali nema sluha u toj drzavi, sad ce izgleda pokrasti te novce sto je narod skupljao, a i to sam proreko kad su skupljali da ugrozeni nece vidjeti puno Kuna.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije