U jednom od najvećih ribnjaka pastrve Leko u Sincu, nedaleko od Otočca, unatoč snijegu i temperaturama ispod ništice, u tijeku je veliki mrijest kalifornijske i potočne pastrve.
U tijeku su poslovi oko mrijesta 6 milijuna komada ikre pastrve, od čega će polovica otići za oplodnju, a druga polovica za proizvodnju delikatesnog kavijara iz Gacke koji će i ove godine otići u elitne restorane po cijelom svijetu.
Godišnje se na ribnjaku proizvede oko 200 tona konzumne pastrve i prerađevina, od čega se otprilike 85 posto odnosi na udomaćenu kalifornijsku, a 15 posto na autohtonu potočnu pastrvu.
Usporedno tomu, godišnja proizvodnja obrađenih i prerađenih ribljih proizvoda iznosi više od 150 tona za domaće i inozemno tržište, dok asortiman trenutačno broji više od dvadeset visokokvalitetnih ribljih proizvoda na bazi slatkovodne i morske ribe, od kojih se mogu istaknuti dimljena gacka pastrva, dimljeni fileti gacke pastrve, riblja pašteta od pastrve, kavijar gacke pastrve, fileti jadranske srdele i inćuna u različitim umacima i slično.
Do sada je u kupnju ribnjaka, njegovu adaptaciju, gradnju objekata, nabavu potrebne opreme i dr, kao i dobivanje izvoznih registracijskih brojeva za EU i SAD za uzgojne i preradbene projekte, uloženo oko 6 milijuna eura, uz kontinuirana ulaganja u svrhu podizanja kvalitete proizvoda na najvišu svjetsku razinu. Tvrtka Leko nastoji stalno usavršavati svoju proizvodnju, proširivati asortiman proizvoda, orijentirati se na izvoz visokokvalitetnih proizvoda na tržišta EU i SAD-a.
@whitesox nema komentara no coments