Biznis i politika

Poduzetnici i bez izbora osvojili Banske dvore

Đuro Popijač
Saša Zinaja/Pixsell
19.11.2009.
u 12:21

Moćni bankari i industrijalci misle da je i za državu i za njihove pozicije bolje sačuvati postojeću Vladu nego ići u privremene izbore koji mogu dati ponovljen rezultat.

I prije nego što su osnovali stranku ili na biračkim mjestima provjerili kako im "stoje dionice" kod građana, poduzetnici su ušli u Banske dvore i preuzeli jedan od ključnih  resora te se spremaju za nova osvajanja. 

Neslužbene informacije govore da Popijač neće biti jedini kadar industrijalaca te da slijedi dolazak nekoliko mladih lavova na mjesta državnih tajnika. Njih bi poduzetnici "posudili" Popijaču i  Jadranki Kosor na dvije godine te bi im, zatreba li, isplaćivali i razliku između manje državne i veće "privatne" plaće.

Moćni menadžeri i vlasnici koji su okupljeni oko Hrvatske udruge poslodavaca, prije svih Ivica Mudrinić, Božo Prka, Franjo Luković, Ivica Todorić i Damir Kuštrak, ponudili su premijerki Jadranki Kosor svu moguću pomoć kako bi zemlju izvukla iz krize i, kako stvari stoje, ona je prihvatila da joj bankari i industrijalci čuvaju leđa. Puno to govori i o odnosu snaga u HDZ-u u kojemu je nakon Sanaderova odlaska burnije nego što se to u javnosti vidi: u tri mjeseca stradao je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Polančec, smijenjeni su direktor HEP-a Mravak i moćni državni tajnik Livaković, a očekuju se i nove smjene.

Bez obzira na sve, novi odnos moći u HDZ-u gradi se u tišini jer ipak su u igri stari politički lisci s najmanje 20 godina iskustva u vrhu vlasti koji znaju da bi odlaskom HDZ-a s vlasti puno izgubili. Rekonstrukcija Vlade, koja završava promaknućem dvaju HDZ-ovih političara, Ivana Šukera i Darka Milinovića, te ubacivanjem poduzetničkog kandidata u Vladu, zasad je zadovoljila stranačke apetite i interese moćnog poduzetničkog lobija.  

Zašto industrijalci pomažu J. Kosor? Poduzetnici su procijenili da bi kriza Vlade dodatno uzdrmala i državu i njih same, a kako je Jadranka Kosor pokazala da može stvari držati pod kontrolom, pritekli su joj u pomoć. Ona je bila dovoljno mudra da je prihvati. Spašavajući Vladu, poduzetnici najviše pomažu sebi jer nema sektora koji može reći da je siguran od lomova, što bi prijevremeni izbori samo dodatno pogoršali. Čelnici Hrvatske udruge poslodavaca nisu ni krili svoje namjere te su ih prije mjesec dana izložili na konferenciji za novinare. Ni oni nisu sigurni kako će novo partnerstvo završiti, ali smatraju da je ovo posljednja prilika da hrvatska vlast, tko god je sastavljao, samostalno donosi odluke. Jedan od aktera tih dogovora kaže da to ne znači da se već na proljeće neće održati prijevremeni izbori jer Jadranka Kosor nema kontrolu nad vlastitom strankom.

Drugi misli da ni izbori ne bi bili rješenje za ekonomske probleme jer bi stvaranje novih koalicija uzelo i vremena i novca, a opet bi se mogli naći sa sličnim odnosom snaga i političke moći kao i sada. Ima i mišljenja da je ova rekonstrukcija Vlade tek prijelazno rješenje do neke jače promjene do koje će doći na proljeće, nakon što završe predsjednički izbori.

Cijeli tekst objavljen je u prilogu Manager Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije