Nagrade za najbolja vina u kategoriji zrelih, ali još uvijek svježijih bijelih vina izraženijeg tijela i pretežno voćnih te u kategoriji zrelih, ali mekših crnih vina pretežno voćnih na, u svibnju održanom, 1. Dalmacija Wine Expu dokaz su obitelji Kunjašić da dobro radi svoj posao. Obitelj Kunjašić se stoljećima bavi vinogradarstvom i vinarstvom, 2000. godine otpočeli su i vlastitu proizvodnju vina, a s prvim buteljama na tržište su izišli 2005.
– Nagrade za vina Kunjas pošip te Kunjas pagadebit znači mi mnogo, to je prva berba koju sam ja „odradio“. Inače maksimalno se trudimo da naša vina budu prepoznatljiva po kvaliteti – kaže nam mladi Ljubo Kunjašić, koji se s cijelom obitelji, a posebno djedom imenjakom i stricom Joškom brine o četiri hektara vinograda u Smokvici na Korčuli. Ljubo završava petu godinu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a potom se planira vratiti u Smokvicu i u potpunosti posvetiti vinarstvu. Obiteljska vinarija Kunjašić u godini proizvede oko 20 tisuća litara vina, od čega je oko 12 tisuća boca prve klase, a Ljubo planira povećati proizvodnju na 50 tisuća butelja godišnje.
– Svake godine nastojimo povećavati proizvodnju i trudimo se pratiti sve trendove i modernizaciju. Tržište je zasićeno hrvatskim vinima, ali Pošip kao i ostale autohtone sorte su i dalje traženi. On može biti hrvatski izvozni adut, ali bi neke aktivnosti trebali napraviti svi proizvođači pošipa zajedno – kaže Ljubo te dodaje kako im je najveća briga što će se dogoditi kada Hrvatska uđe u EU.
– Zanima nas kakve ćemo propise imati, ali mislim da nas samo kvaliteta može uvesti na europska tržišta – zaključuje Ljubo.Najčešći problem svih hrvatskih tvrtki trenutno su rokovi plaćanja, no Kunjašići uglavnom rade s vrhunskim restoranima, koji svoje obveze srećom još ispunjavaju na vrijeme.
Na svjetskom trzistu je visak vina