Naftni biznis

Pregovori: Čermak Gazpromnjeftu prodaje crpke OMV-a?

'22.03.2012., Zagreb - Ivan Cermak, umirovljeni general Hrvatske vojske.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
04.07.2013.
u 16:30

Ivan Čermak poriče: To su tračevi, stižu nam tankeri i pripremamo rebrendiranje.

Samo šest mjeseci nakon što je od austrijskog OMV-a kupio njihove 63 benzinske crpke u Hrvatskoj, vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak navodno već priprema njihovu preprodaju. Kako smo neslužbeno doznali iz dva neovisna, ali u naftni biznis dobro upućena izvora, Crodux je s Gazpromnjeftom, tvrtkom kćeri Gazproma, koji je u vlasništvu ruske države, potpisao ugovor o povjerljivosti, što je preduvjet za dubinsko snimanje i kasniju eventualnu kupnju tog lanca crpki.

U prilog istinitosti te informacije ide i činjenica da se Gazprom lani natjecao za kupnju tvrtke OMV Hrvatska te, premda smatran favoritom, izgubio od Čermaka.

Ekspresna preprodaja

– U toj priči nema nikakve istine, zbilja mi nije jasno tko i zašto širi takve tračeve. Pa tek smo preuzeli te crpke od OMV-a! Sada nabavljamo robu, stižu nam tankeri s naftom i za jesen spremamo rebrendiranje – energično nam je opovrgnuo nagađanje o ekspresnoj preprodaji Ivan Čermak. On je za crpke OMV-u, skupa sa skladištima na Janafovu terminalu u Omišlju i preuzimanjem postojećih ugovora o opskrbi, navodno platio oko 100 milijuna eura i to sindiciranim kreditom domaćih banaka.

Pokažu li se glasine o prodaji tih crpki ipak točnima, moguća je još jedna kombinacija, a ta je da Čermak Rusima prodaje samo dio tog lanca, koji inače drži 13 posto udjela u domaćoj maloprodaji naftnih derivata.

Gazprom je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), gdje uz lanac crpki ima i rafinerije u Pančevu i Novome Sadu. Preko NIS-a Gazprom je lani kupio 28 crpki bosanske podružnice OMV-a, koju su Austrijanci također odlučili prodati.

Rusi šute

Komentar o navodnoj Čermakovoj prodaji donedavno OMV-ovih crpki Gazpromu neuspješno smo pokušali dobiti i u sjedištu Gazproma, kao i od njihova predstavnika u Hrvatskoj. Krajem prošle godine u Zagrebu je registrirana tvrtka Gazpromnjeft Balkan, a za nju radi i Boris Medvjedev, bivši zamjenik ruskog veleposlanika u Zagrebu. U lanjskom intervjuu za Poslovni dnevnik Medvjedev je rekao da Gazprom ima namjeru širiti svoj biznis na ovom području.

– Nakon što je kupio NIS, Gazpromnjeft ima namjeru širiti biznis u cijeloj regiji, pa tako i u Hrvatskoj – kazao je tada Medvjedev.

>>Umjesto na OMV, odsad po gorivo na Crodux derivate

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije