Maloprodaja

Promet u maloprodaji u padu već gotovo godinu i pol

trgovina-test
Ivana Ivanović/PIXSELL
12.04.2010.
u 14:53

U veljači je promet u maloprodaji realno bio manji za 7,3 posto na godišnjoj razini, a pad se bilježi već 17 mjeseci. Ipak, usporava se od početka godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku promet maloprodaje u veljači realno je manji za 7,3 posto na godišnjoj razini te je tako nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već sedamnaest mjeseci, no pad je ipak nešto usporen.

U prosincu prošle godine na godišnjoj je razini promet od trgovine na malo realno bio manji za 12,1 posto, a već u siječnju je smanjen na 9,3 posto u odnosu na siječanj 2009. godine. Na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 1,9 posto, a realno za 2,1 posto.

Promet je najviše pao u prodaji motornih vozila, nominalno za 36,1 posto. Blagi pad bilježi se u  trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno prehrambenim namirnicama, na koje se odnosi 37,5 posto hrvatske maloprodaje, a u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni pad iznosio je 0,4 posto.

Nominalni rast u trgovini na malo zabilježen je u prodaji električnih uređaja za kućanstvo za 13 posto, ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda za 1,8 posto te kozmetičkih i toaletnih proizvoda za 0,8 posto.

U prva dva mjeseca, u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 7,8 posto, a realno za 8,3 posto.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:37 12.04.2010.

Frizirane brojke, statistička umjetnost prikrivanja stvarnosti - ništa drugo. Pad prometa u odnosu na prošlu godinu je minimalno 30%, u nekim branšama i više. Imamo izvješće Magme koja je godinu završila u gubicima, slijedit će je mnoge tvrtke koje nisu (još) završile u stečaju. Rezultati Agrokora pokazuju kako je prehrambena industrija zadnja koja će propasti. Jesti se mora, odijela, auti i ostale (ne)potrebne stvari - ne moraju. Slijedi nam naplata svog našeg kukavičluka (jebe me se, mene ne diraju - tipa) dosadašnjeg. Šutke smo gledali kako nam po općinama, gradovima seljačine pogađaju poslove s kumovima, rodijacima; kako se uvezuju saborski zastupnici (kao ratni gospodari gospodarskog života i smrti u lokalnim sredinama) i lokalna mafija (Reno, reno, Zadar,A8 zapaljeni,heh, pa kokain, natječaji, kupoprodaja zemljišta, mijenjanje urbanističkkih planova, pretvaranje šumsko-poljoprivrednog zemljišta u građevinsko). Ostanemo li kukavice kao i do sad (a u to ne treba sumnjati, sve ljigava pičkica do pičkice), slijedit će nam \"srbizacija\" zemlje - nekolicina mafijaša čiji poslodavci su ministri, nekolicina državnih tajkuna, nekolicina stranaca kupovat će nas za 2.000 kuna mjesečno, lijepit ćemo cipele, krpati hlače i biti sretni što \"imamo posao\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije