Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROMONEY: Nezaposlenost u regiji veća prijetnja od inflacije

Rastuća nezaposlenost najveći je problem Hrvatske u 2010. godini

nezaposleni
Željko Hladika/Večernji list
19.01.2010.
u 15:05

Vlade u regiji pokušavaju obuzdati javnu potrošnju, no puno je veći problem kako vratiti ljude na posao. Vladimir Kvint, predsjednik Međunarodne akademije za tržišta u razvoju i član vijeća Bretton Woodsa, smatra kako je jedini način smanjenja nezaposlenosti u regiji povećanje izvoza i domaćih proizvodnih kapaciteta

Zemlje u regiji prošle su se godine suočile s velikim porastom javnog duga, ali i s rastućom nezaposlenošću. Vlade pokušavaju obuzdati javnu potrošnju, no puno je veći problem kako vratiti ljude na posao.

- I u 2010. godini tržište rada bit će veliki izazov, najveći u hrvatskoj ekonomiji. Upravo zato nužne su strukturalne promjene i ulaganja u ekonomski razvoj koja bi povećala optimizam, ne samo potrošača, nego i proizvođača - istaknuo je na panel-raspravi o javnom dugu hrvatski sudionik konferencije Euromoney Zdravko Marić, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Napomenuo je da je Vlada potpuno svjesna prijetnji domaćoj ekonomiji, no stabilan bankarski sustav otvara mogućnosti određenih mjera na čijoj su pripremi radili prošle godine i upravo sada ih pokreću.

- Uz pomoć središnje banke koja je kreirala manevarski prostor u dobrim vremenima i mjera koje je poduzela Vlada imamo zadovoljavajuću likvidnost javnih financija, ali i bankarskog sustava. Sad treba iznaći model kako bismo tu likvidnost transferirali u realni sektor, a to je zadatak Vlade – rekao je Marić.

Priznaje, pak, da će tek strukturalne reforme koje najavljuje i perspektiva pridruženja Europskoj uniji, stvoriti mogućnosti gospodarskog rasta. Marić je napomenuo da Hrvatska ima šansu privući velike strane investicije koje su dosad bile fokusirane na područje telekomunikacija i financijskog sektora, ponajprije banaka.

- Ono što trebamo jesu greenfield investicije, strana ulaganja. Krucijalni problem nisu izvori, nego njihova primjena koja bi trebala biti usmjerena na stimuliranje novih pothvata i proizvodnje te omogućiti povoljniju klimu za poslovanje – komentirao je državni tajnik.

Vladimir Kvint, predsjednik Međunarodne akademije za tržišta u razvoju i član vijeća Bretton Woodsa, smatra da je jedini način smanjenja nezaposlenosti u regiji povećanje izvoza i domaćih proizvodnih kapaciteta.

Velika je uloga ekonomije znanja, ali vrlo malo zemalja središnje i istočne Europe izdvaja više od jedan posto BDP-a za istraživanja i razvoj. U Izraelu, primjerice, taj postotak iznosi četiri posto – upozorava Kvint koji smatra da je potrebna potpuna promjena pristupa vođenju gospodarstva koje ne smije počivati na principima koji su doveli do krize.

Sudionici rasprave, uglavnom ministri financija u regiji, spomenuli su i veliku ovisnost zemalja središnje i istočne Europe o oporavku u eurozoni. Kad su sudionici upitani smatraju li nezaposlenost ili inflaciju većim problemom u regiji, njih su stotine ruku podigle za nezaposlenost. Svega nekolicina smatra da je veći problem inflacija.

Komentara 2

SA
Santiago
16:13 19.01.2010.

Opet mediji žele uplašiti narod.jučer čitam da MMF se čudi koliko brzo ide oporavak od svijetske krize danas čitam nešto drugo sutra ću nešto treće.Ljudi daj se dogovorite kaj ćete objavljivati jer ispadate smiješni.

UK
Ugo Kajvez
15:30 19.01.2010.

Vladajuća elita treba se moliti Bogu da se ne dogodi što svijetski analitičari predviđaju a to je dupli - dakle ponovni gospodarski recesijski udar u 2010g. Mene je osobno strah da nebudu vile radile .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije