PROMO

Restoran s pričom u kolijevci povijesti grada Splita

Restoran ZOI
Foto: Duško Vlaović
1/8
PR
Autor
PR članak
18.07.2017.
u 11:42

Restoran ZOI, u kolijevci povijesti grada Splita, nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada i izvući najbolje od svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području.

Splitska  gastro  scena  obogaćena  je  novim restoranom ZOI, smještenim na rivi,  na  južnom  zidu  Dioklecijanove  palače,  kod  lokacije nekadašnjih Carevih  odaja.  Carev  triklinij  (blagovaonica)  nekada se nalazio upravo pored  restorana,  što  ovom  mjestu  daje  posebnu  povijesnu  energiju za uživanje  u  sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju.

Okruženje  je  to  staro 1700 godina, u kojem se stapaju povijest, strast i hrana. Povijest  Splita  je  kamen  temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog  kreativnog  restorana. Split je oduvijek bio sjecište mnogih carstava te  samim  time i dio mnogih kultura. Sama riječ ZOI dolazi od grčke riječi za  život,  a odnosi se na kraljeve, vojnike, trgovce, robove i sve koji su ostavili  svoj trag te na taj način oblikovali život grada Splita. Restoran ZOI,  u kolijevci povijesti grada Splita, nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi  grada  i  izvući  najbolje  od  svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području.

Glavni  chef  restorana  je  Marko  Rajilić,  umjetnik u duši. Njegova mala remek-djela  su  njegov  izričaj,  izričaj njegove regije, prelijepog grada Splita,  istoka  i  zapada,  savršeno  sljubljena u pravo umjetničko djelo. Ponuda  u  restoranu  nadahnuta  je  raznolikošću  mediteranske  kuhinje  i njezinoj  bogatoj  povijesti,  a  gastronomija  je mozaik mnogih izvora, od Libanona  do  Grčke,  od  Italije  do  Francuske i Balkana. Doživljaj je to mješavine  kultura,  fuzija  nespojivih  kuhinja. Na meniju se mogu pronaći
delicije  poput  junećeg  jezika  s  datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta  s  musakom  i  manti paste. S vinskom kartom od ukupno 84 vrhunska vina,  pokrivena  je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednima regijama.

Inspirirajuću  atmosferu  restorana  potpisuje  dizajner  interijera  Boran Petljak  sa  svojim  kreativnim  timom  iz  studija za arhitekturu i dizajn interijera  Stairwell&Loft,  na  čijemu  se  čelu  našao  mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović. Restoran se nalazi na samoj rivi, pored ulaza u Dioklecijanove  podrume, a krasi ga prostrana terasa od 100 m2. Mala drvena ulazna  vrata  vode  na kamene stepenice, kojima se penje na prvi kat, koji čini  unutarnji  dio  restorana. Najatraktivniji dio prostora je zid palače koji  se  proteže cijelom dužinom restorana, s prozorima koji gledaju prema Dioklecijanovim  podrumima.  Interijer  je  elegantan i pun svjetlosti zbog brojnih  prozora  koji  gledaju  prema  rivi,  a  u  opuštajućem  ambijentu prevladavaju  zagasite  boje,  drvo i kamen. Stepenice iz restorana vode na terasu, koja vas ostavlja bez daha svojim jedinstvenim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme.

ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula. Mjesto gdje se glazba, razgovor i  zvukovi  grada  savršeno  stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom rijetkog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca. Doživite djelić  bogate  splitske  povijesti, fuzije kuhinja i povijesne atmosfere u jedinstvenom  ambijentu  ZOI  restorana  na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23 i iznenadite svoja čula vrhunskim delicijama.

Želite prijaviti greške?